Правоснажна пресуда Караџићу у децембру?

Срна
Правоснажна пресуда Караџићу у децембру?

Хаг - Механизам за међународне кривичне судове у Хагу планира да у децембру изрекне правоснажну пресуду некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, речено је данас на статусној конференцији у Хагу, којом је предсједавао судија Теодор Мерон.

Караџићев бранилац Петер Робинсон питао је на данашњој статусној конференцији Мерона може ли дати више информација о датуму изрицања правоснажне пресуде, али је он одговорио да је план да то буде у децембру ове године "оквиран", објављено је на сајту "Балканинсајт".

Караџић је данас у судници рекао да се "осјећа добро" јер му је "здравствено стање знатно боље, посебно у вези са кичмом".

Он се захвалио судији Мерону што му је омогућено да добије лаптоп због чега не мора више стално да буде "у неприродном положају" за десктоп рачунаром.

Судија Мерон најавио је и да ће ускоро бити усвојен Караџићев захтјев да се притвореницима омогући да с породицама комуницирају преко "Скајпа".

Караџић чека другостепену одлуку Жалбеног вијећа Механизма, поводом жалби на пресуду којом је 24. марта 2016. године осуђен на 40 година затвора.

У притвору у Схевенингену Караџић је од 30. јула 2008. Претходно је, 21. јула, био ухапшен у Србији, чије су га власти изручиле у Хаг. Прву оптужницу против Караџића, Хашки трибунал је подигао у новембру 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана