Potvrđena pobjeda Dodika i Cvijanovićeve

Željka Domazet
Potvrđena pobjeda Dodika i Cvijanovićeve

Sarajevo - Član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda iz Republike Srpske je kandidat SNSD-a Milorad Dodik sa osvojenih 368.210 ili 53,88 odsto glasova, a nova predsjednica Srpske je Željka Cvijanović sa osvojenih 319.187 ili 46,97 odsto glasova, objavila je juče Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Dodik je osvojio najveći broj glasova koji je bilo koji član Predsjedništva, računajući i hrvatskog i bošnjačkog, osvojio u ovom vijeku, prešavši tako rekord koji je postigao Živko Radišić koji je davne 1998. godine, kao kandidat koalicije "Sloga", imao 359.744 glasa.

CIK je donio odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora za sve nivoe vlasti u BiH, a kako je rekao predsjednik CIK-a Branko Petrić, svi politički subjekti imaju rok od tri dana da se žale. Kako je istakao, dosadašnji zahtjevi su bili preuranjeni.

- Svi koji to ne učine u zadatom  roku i ako to ne učini ovlašćeno lice ili politički subjekt, zahtjevi će biti odbačeni - rekao je Petrić.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izabran je kandidat SDA Šefik Džaferović sa osvojenih 212.581 ili 36,61 odsto glasova, dok je novi član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda kandidat Demokratskog fronta Željko Komšić sa osvojenih 225.500 ili 52,64 odsto glasova.

Novi-stari potpredsjednik RS iz bošnjačkog naroda je kandidat Koalicije Zajedno za BiH Ramiz Salkić sa osvojenih 21.116 ili 3,11 odsto glasova, a novi-stari potpredsjednik iz hrvatskog naroda je kandidat koalicije više hrvatskih partija Josip Jerković sa osvojenih 5.811 ili 0,87 odsto glasova.

U Predstavnički dom Parlamentarne skupštine iz Republike Srpske izabrano je 14 poslanika i prema utvrđenim rezultatima SNSD je dobio šest poslaničkih mandata, od čega četiri direktna i dva kompenzaciona, SDS su pripala tri direktna  mandata, PDP dva i to jedan direktni i jedan kompenzacioni, DNS jedan direktni mandat, a SP i SDA osvojili su po jedan kompenzacioni mandat.

Kada je riječ o poslanicima iz Federacije, odakle se bira 28 poslanika, SDA je dobila osam mandata i to šest direktnih, a dva kompenzaciona. HDZ BiH i stranke okupljene oko te partije dobili su pet direktnih mandata, SDP takođe pet, od čega su tri direktna, a dva kompenzaciona. DF i Građanski savez dobili su tri direktna mandata, SBB dva kompenzaciona, Naša stranka takođe dva, od čega jedan direktni, a dva kompenzaciona, Nezavisni blok, PDA i ASDA osvojili su po jedan direktni mandat.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske biće osam političkih subjekata. SNSD će imati 28 poslanika, od čega su 24 direktno izabrani, a četiri sa kompenzacione liste. SDS će imati 16 poslanika, od čega je 13 direktno izabrano, a tri su kompenzacioni mandati. DNS je dobio 12 poslanika, od čega je 11 direktno izabrano, a jedan je kompenzacioni, PDP devet, od čega je pet izabrano direktno, a četiri sa kompenzacione liste, SP sedam poslanika - šest direktnih i jedan kompenzacioni, Zajedno za BiH četiri poslanika, dva direktno izabrana, a dva kompenzaciona, NDP četiri, od kojih je jedan direktno izabran, a tri kompenzacijski i Ujedinjena Srpska će imati tri poslanika, jednog izabranog direktno, a dva sa kompenzacione liste.++++

Parlament FBiH

U Predstavnički dom Parlamenta FBiH ušli su SDA sa 27 poslanika, SDP sa 16 mandata, koliko ima i koalicija okupljena oko HDZ-a, DF ima 10, SBB osam, Naša stranka šest, PDA i Nezavisni blok po četiri, ASDA, stranka "Narod i pravda" i koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 po dva, a Laburisti jedno poslaničko mjesto.

Izabrani poslanici u NSRS

SNSD: Vlado Đajić, Luka Petrović, Zoran Stevanović, Nikola Špirić, Nedeljko Ćorić, Obren Marković, Zoran Tegeltija, Dušica Šolaja, Ilija Tamindžija, Darko Tomaš, Milica Lovrić, Milutin Tasovac, Dražen Vrhovac, Radovan Višković (kompenzacioni mandat), Gordana Tešanović, Ognjen Žmirić, Aleksandar Subotić, Saša Popović, Miroslav Vujičić, Dragoslav Kabić, Pero Petrović, Goran Jerinić, Nataša Trifković, Željka Stojičić (kompenzacioni mandat), Srđan Mazalica (kompenzacioni mandat), Igor Žunić, Mara Milošević i Radovan Vuković (kompenzacioni mandat).

SDS: Nebojša Marić, Danijel Jošić, Tomica Stojanović, Darko Babalj, Kostadin Vasić, Davor Šešić, Miladin Stanić, Nebojša Vukanović, Branko Butulija, Nedeljko Glamočak (kompenzacioni mandat), Milan Tubin, Željko Babić, Sonja Karadžić-Jovičević (kompenzacioni mandat), Zoran Vidić i Milanko Mihajlica (kompenzacioni mandat).

DNS: Duško Ivić, Đorđe Popović, Milan Radović, Nedeljko Čubrilović, Milan Dakić, Spomenka Stevanović, Aleksandar Glavaš, Darko Banjac (kompenzacioni mandat), Slavko Gligorić, Dane Malešević, Spomenko Stojanović.

PDP: Draško Stanivuković, Milenko Vićanović, Jelena Trivić (kompenzacioni mandat), Igor Crnadak, Milan Švraka, Perica Bundalo, Ljubiša Krunić (kompenzacioni mandat), Dragan Galić (kompenzacioni mandat), Gordana Vidović (kompenzacioni mandat).

SP: Goran Selak, Petar Đokić, Srđan Todorović, Risto Marić, Savo Vulić, Maksim Skoko, Andrea Dorić (kompenzacioni mandat).

Zajedno za BiH: Edin Ramić, Senad Bratić, Begija Smajić (kompenzacioni mandat), Mijo Perkunić (kompenzacioni mandat).

NDP: Dragan Čavić, Krsto Jandrić (kompenzacioni mandat), Nataša Stevanović (kompenzacioni mandat), Aleksandar Fulurija (kompenzacioni mandat).

US: Natalija Trivić, Milan Petković (kompenzacioni mandat), Marinko Dragešić (kompenzacioni mandat).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana