Нови сазив парламента потврда стабилности Српске

Ведрана Кулага
Нови сазив парламента потврда стабилности Српске

Бањалука - Десети сазив Народне скупштине Републике Српске биће конституисан данас и то ће бити први законодавни орган који ће бити формиран након октобарских избора у БиХ, чиме ће, оцјењују стручњаци, бити потврђена стабилност Српске.

Конститутивно засједање требало би да тече према утврђеном дневном реду. Прво би требало да буде конституисано радно предсједништво прве сједнице, затим изабрана комисија за избор и именовање. Након што буду верификовани мандати посланицима, које ће им Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ уручити пред почетак сједнице, слиједи и свечани дио - њихово полагање заклетве.

Заклетву ће положити новоизабрани народни посланици те нова предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредсједници Јосип Јерковић и Рамиз Салкић, али и нови српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Сједници ће предсједавати радно предсједништво, које чине најстарији изабрани посланик - Дане Малешевић (ДНС), којем ће помагати три најмлађа посланика из странака које су добиле највише посланика, односно Денис Шулић из СНСД-а, Александар Главаш из ДНС-а и Давор Шешић из СДС-а.

На предложеном дневном реду је избор предсједника и потпредсједника скупштине, а одлука којом се утврђује број потпредсједника биће донесена уочи самог засједања, док ће на крају сједнице потпредсједници бити изабрани. Парламент може имати до четири потпредсједника - по једног из реда хрватског и бошњачког народа, те из највеће опозиционе странке и једног како то одлуче странке већине.

Скупштинску већину ће, према најавама из СНСД-а, а на основу консултација са парламентарним странкама, чинити између 50 и 60 посланика, од укупно 83, колико их је изабрано.

На истој страни у овом мандату требало би да се нађу посланици СНСД-а, ДНС-а, СП-а, Уједињене Српске, група окупљена око Обрена Петровића, који је недавно искључен из СДС-а због подршке Милораду Додику, а у којој су два посланика из Добоја.

Данас би требало да буде јасно и какав ће бити епилог односа унутар ДНС-а након смјене Недељка Чубриловића са мјеста замјеника предсједника те странке, што је унијело подјеле и немир међу чланством. Једни сматрају да предсједник ДНС-а Марко Павић треба да повуче ту одлуку и да поднесе оставку, а с друге стране дио чланова који су одани Павићу желе да он истраје на тој одлуци те да Чубриловић не остане на мјесту предсједника скупштине у новом сазиву, које му је, барем ако је судити према најавама из СНСД-а, и обећано.

Чланство које је уз Павића сматра да то треба да буде неко други из ДНС-а, а као кандидати се помињу Дарко Бањац и Душко Ивић. Судбина будућег клуба ДНС-а би требало да буде позната на данашњој сједници, која ће бити одржана прије почетка конститутивне сједнице.

Дневним редом засједања предвиђено је да буде покренута иницијатива за избор делегата у Дом народа Парламента БиХ из Републике Српске те за избор делегата у Вијеће народа РС.

Рок за избор делегата је 6. децембар, а странке треба до 28. новембра да доставе листе кандидата за изборе делегата.

У сусрет првој сједници у суботу је одржана генерална проба, којој су присуствовали Цвијановићева, Додик и Чубриловић.

- Припреме су завршене и све је спремно за конститутивну сједницу, на којој ће, осим званичника и представника Српске, бити бројни други гости - казао је јуче за “Глас Српске” актуелни генерални секретар Скупштине Марко Аћић.

Српска ће, тако, прва у БиХ формирати нову власт након избора, што је, према наводима аналитичара, добра порука.

- Република Српска се изградила као држава, коју као такву не признаје бошњачка елита у БиХ, па је чак и омаловажавају, говорећи о њој као о мањем ентитету, али је у суштини ријеч о стабилној држави, са свим елементима. Све то се показало и ове године на симболичан начин да ће бити прва у којој ће власт бити формирана након избора - оцијенио је за “Глас Српске” политиколог са Универзитета у Источном Сарајеву Срђан Перишић.

Након конститутивне сједнице парламента крећу озбиљни разговори за формирање новог сазива Владе. Потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић добио је повјерење да буде нови мандатар са састав Владе РС, односно позицију премијера. Циљ је да до краја године нова власт усвоји и републички буџет за наредну годину и програм економских реформи.

Стижу Брнабићева и Гојковићева

Конститутивној сједници и инаугурацији новоизабране предсједнице Републике присуствоваће и премијерка Србије Ана Брнабић и предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић те бројни представници политичког и јавног живота Српске, представници дипломатског кора и међународних организација.

Редослијед странака по освојеним мандатима на октобарским изборима

СНСД                            28

СДС                               16

ДНС                              12

ПДП                              9

СП                                 7

Заједно за БиХ              4

НДП                               4

Уједињена Српска        3

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана