Потребно што прије формирати Савјет министара БиХ

ATV
Потребно што прије формирати Савјет министара БиХ

Невјероватно звучи да хрватском члану Предсједништва не смета Савјет министара у техничком мандату ни наредне четири године. Тај савјет нема никакав легитимитет, каже предсједница Републике Српске.

Жељка Цвијановић упозорава да је неопходно што прије формирати нови сазив, док српски члан Предсједништва поручује да је то могло да буде давно завршено. Шефик Џаферовић и Жељко Комшић нису хтјели да се то питање стави на дневни ред па је због тога прекршен закон али се друга два члана Предсједништва упорно позивају на неке законе на неким другим мјестима, каже Милорад Додик.  

“Постојала је могућност да се могло урадити и раније, међутим, из неких разлога већ сада можемо препознати, то је прије свега у Федерацији око бошњачког политичког блока, да они нису имали консолидовану политичку ситуацију. Сада врше неке преговоре како би се формирала власт у Федерацији а онда и на нивоу заједничких институција. Све то иде споро, могло је ићи и брже али шта сад да радимо”, каже Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ. 

И предстојећа посјета тројице чланова Предсједништва Бриселу биће оптерећена питањем формирања власти на нивоу заједничких институција. Мораћемо да одгворимо на бројна питања, каже српски члан Предсједништва. Додик поручује иде у Брисел да види какви су планови Европске уније, свјестан да је блокада формирања власти препрека  озбиљнијим разговорима са високим званичницима Уније. 

Одлазак у Брисел ће бити са тим теретом. То значи да ћемо моћи и мање да тражимо. Мораћемо да објаснимо зашто нема власти, какви су односи, зашто је оваква ситуација, зашто је економска ситуација таква каква јесте, те зашто Предсједништво није испоштовало закон.Ја ћу покушати тамо да градим партнерство, ЕУ јесте важан фактор, али ја мислим да треба све више да буде измакнута од политичких одлуцивања у БиХ.

Тема бриселског састанка је Европски пут БиХ, каже предсједник Републике Српске, Жељка Цвијановић и подсјећа да су и званичници Уније, неколико пута, упозоравали на важност формирања новог сазива Савјета министара. Није нормално да се одуговлачи са тим процесом и због механизма коородинације, каже Цвијановићева и подсјећа да Савјет министра не може на себе да преузме ниједну обавезу.    “Препознајем, наравно, у томе политички став који долази из Сарајева, који имај намјеру да на позицијама задржи људе, с којима су могли боље да сарађују зато што ти људи никада нису зауставили ниједну иницијативу везану за вољу и жељу политичког Срајева. Према томе, они њима одговарају. Ја очекујем да се то мора ускоро разријешити. Иначе, ако се то не разријеши то шаље јако, јако лошу слику о самој БиХ која проведе изборе а онда не конституише институције на исправан начин”, каже Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српке.

БиХ улази у четврти мјесец након избора без новог сазива Савјета министра. Нема назнака да би се ускоро могао одблокирати тај процес. Препрека су компликовани политички односи у Федерацији али и додатни  услови које постављају Шефик Џаферовић и Жељко Комшић у вези са формирањем власти чиме су, по оцјени многих, БИХ довели пред велику политичку кризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана