Potpisan sporazum za restrukturisanje Željeznica

Tanjug
Potpisan sporazum za restrukturisanje Željeznica

Banjaluka - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i regionalni potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler potpisali su danas u Banjaluci projektni sporazum za restrukturisanje "Željeznica Republike Srpske" u iznosu od 51,3 miliona evra.

Tegeltija je istakao da će nakon vlasničkog restrukturisanja "Željeznice" biti u stoodstotnom vlasništvu Republike Srpske.


"Najveći dio obaveza po osnovu restrukturisanja preuzima Republika Srpska po izuzetno povoljnim finansijskim uslovima, a rok za otplatu kredita je 32 godine", rekao je novinarima Tegeltija nakon potpisivanja sporazuma.

On je naveo da je modelom restrukturisanja predviđeno da "Željeznice" budu finansijski održive.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić naglasio je da će projekat restrukturisanja "Željeznica" imati tri pravca–vlasnički, finansijski i organizacioni, s ciljem da preduzeće bude profitabilno i samoodrživo.

"Jedan od ciljeva restrukturisanja jeste i smanjenje broja zaposlenih u žŽeljeznicamaž. Optimalno bi bilo da u preduzeću radi 2.100 radnika. Plan je da u prvoj godini restrukturisanja broj radnika bude umanjen za 500, a još 500 do kraja procesa 2021. godine. Razumijem zabrinutost sindikata za sudbinu radnika, ali o svemu se razgovara", rekao je Trninić i naveo da je predviđeno da kreditnim sredstvima budu isplaćene obaveze prema radnicima.

On je ponovio da smanjenje broja radnika ne znači otpuštanje, nego penzionisanje i da ih je do sada u penziju otišlo 340, te da će kreditna sredstva biti operativna nakon što se izjasni parlament BiH.

Miler je rekao da su planovi za restruktirisanje "Željeznica" neophodni s ciljem obezbjeđivanja održivosti rada preduzeća, unapređenja kvaliteta usluga, te da je većina zemalja restrukturisala željeznice.

Potpisivanju su prisustvovali direktor Svjetske banke za zemlje Balkana Linda van Gelder i šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Emanuel Salinas.

Narodna skupština Srpske usvojila je 22. februara odluku o prihvatanju zaduženja Srpske u iznosu 51,3 miliona evra kod Svjetske banke-Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" s ciljem unapređenja operativne efikasnosti i finansijske održivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana