Потписан Оквирни споразум о ауто-путу Београд-Сарајево

Срна
Потписан Оквирни споразум о ауто-путу Београд-Сарајево

Београд - Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић и предсједник турске компаније “Ташјапи” Емрулах Туранли потписали су данас у Београду Оквирни споразум о сарадњи у области инфраструктурних пројеката, који обухвата и изградњу ауто-пута Београд-Сарајево.

Михајловићева је рекла да то представља корак ка изградњи великог инфраструктурног пројекта ауто-пута Београд-Сарајево који је важан за цијели регион и да би дио те саобраћајнице у Србији могао да почне да се гради 2019. године.

Она је навела да ће из тог оквирног споразума у најкраћем року бити постигнута три уговора за три важна инфраструктурна пројекта.

Према њеним ријечима, први пројекат је санација пута Нови Пазар-Тутин, чија је процијењена вриједност 20 милиона евра, а дионица је дуга 22,5 километара.

“Следећи уговор односи се на две руте које се тичу изградње ауто-пута Београд-Сарајево, а које иду кроз територију Републике Србије”, рекла је Михајловићева.

Прва рута је од Пожеге до Котромана, чија је вриједност процијењена на 830 милиона евра, а друга је између Кузмина и Сремске Раче процијењене вриједности 210 милиона евра и дужине 17,5 километара.

Потписиваљу је присуствовао и министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско, који је рекао да је пројекат изградње ауто-пута Београд-Сарајево значајан за живот у обје земље.

“Када је ријеч о БиХ тај брзи пут спаја неколико битних индустријских зона које у овом моменту имају веома лошу повезаност, да не кажемо катастрофалну”, рекао је Јуско и изразио захвалност Михајловићевој на сјајној сарадњи.

Он је напоменуо да се због предстојећих избора у БиХ не може очекивати брзо потписивање стратешких докумената између БиХ и Турске, у вези изградње ауто- пута на подручју БиХ.

“Увјерен сам да ће непосредно након избора нови сазив Савјета министара и Предсједништва БиХ кренути у реализацију, јер од тога зависи реализација пројекта када је у питању БиХ”, рекао је он.

Јуско је рекао да не види разлога да и будућа власт у БиХ не настави активности на пројекту изградње ауто-пута, изразивши увјерење да радови у БиХ неће много каснити за Србијом, гдје би могли да крену наредне године.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић је изјавио да је данашњи догађај веома важан за односе Србије и Турске, али и са становништва економске трилатерале између Србије, БиХ и Турске.

“Овај механизам трилатерале добија овим споразумом пуни смисао, јер нико није веровао у идеју изградње ауто-пута када је први пут лансирана”, рекао је Љајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана