Posmrtni ostaci Srba zakopani bez identifikovanja

Posmrtni ostaci Srba zakopani bez identifikovanja 06.03.2018 19:47 | Goran Maunaga

Istočno Sarajevo - Predsjednik Udruženja nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić zatražio je da Institut za nestala lica BiH prioritetno uzme uzorke 365 posmrtnih ostataka Srba koji su dovezeni iz Sarajeva i zakopani na sudskoj parceli u gradskom groblju u Visokom iako nisu identifikovani.

Neidentifikovani posmrtni ostaci osoba pronađenih uglavnom na širem području Sarajeva bez znanja javnosti i porodica nestalih ukopani su u kompleksu visočkog groblja krajem prošle godine na 163 grobna mjesta. Iako nisu identifikovani, svi posmrtni ostaci ukopani su sa muslimanskim vjerskim obilježjima.

Mandić je od člana Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikole Perišića zatražio da što prije budu uzeti uzorci.

- Riječ je o 365 tijela nestalih sarajevskih Srba. Malo ih je kompletnih i u jednom sanduku ima ostataka i od čak osam tijela. To mi je rekao radnik Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) iz DNK laboratorije u Tuzli. To su posmrtni ostaci Srba koji su se nalazili u kompleksu i oko Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Svi imaju DNK nalaze - kaže Mandić.

Dodaje da je indikativno što u isto vrijeme Haški tribunal završava rad, ICMP napušta BiH, a ostatke iz Sarajeva sahranjuju u Visokom.

- Prenio sam Perišiću da u Visokom treba otkopati deset grobnih mjesta po slučajnom uzorku i odnijeti ih u Banjaluku kako bi provjerili da li su u jednoj grobnici sve kosti od jednog tijela, a zatim od ICMP-a tražiti krvne uzorke. Sve to treba da bude provjereno u DNK laboratoriji u Banjaluci. Rekao sam mu da će to potvrditi ovo što govorim - kaže Mandić koji je od Perišića zatražio i nastavak otkopavanja i ekshumacije na sarajevskoj deponiji u Buća potoku i na mikrolokaciji veličine oko 100 metara kvadratnih na Alipašinom polju u Sarajevu.

Perišić kaže da je prihvatio Mandićeve zahtjeve i da će narednih dana imati sastanak sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanom Tadić u vezi sa ratnim zločinima počinjenim nad Srbima.

- Kao prioritet kandidovaćemo pitanja traženja nestalih u Sarajevu na lokalitetima Buća potok, Alipašino polje i Kazani i reviziju posmrtnih ostataka zakopanih u Visokom. Zahtjevi za ekshumacije podneseni su čak i prije osam godina, a ništa nije urađeno - kaže Perišić i dodaje da vjeruje u dogovor o tome da Tužilaštvo odredi operativnog tužioca koji će se baviti samo tim poslovima kako bi bile izbjegnute velike i neopravdane vremenske pauze u traženju nestalih.

Buća potok

Milan Mandić kaže da je tužilac prekinuo traženje nestalih Srba na deponiji u Buća potoku kada se otkopavanjem došlo na tri do pet metara od primarne masovne grobnice.

- Nikada nam iz Tužilaštva BiH nije zvanično odgovoreno na pitanje zašto je to obustavljeno. I dalje se borimo da ne obave sanaciju te lokacije čime bi na traženje nestalih Srba na tom lokalitetu i definitivno bila stavljena tačka - kaže Mandić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica