Посланици коалиције Домовина нису присуствовали свечаној сједници и обраћању Матвијенко

Агенције
Посланици коалиције Домовина нису присуствовали свечаној сједници и обраћању Матвијенко

Бањалука - Бошњачки и хрватски посланици Коалиције Домовина нису присуствовали данас свечаној сједници Народне скупштине Републике Српске на којој се обратила предсједница Савјета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Валентине Матвијенко.

Шеф Клуба посланика ове коалиције Адмир Чавка је рекао да су се јучерашње изјаве Валентине Матвијенко директно односиле на унутарње ствари БИХ.

"НАТО савез и ЕУ интеграције немају алтернативу и то је чињеница која се неће мијењати. Улазак БиХ у НАТО и ЕУ засигурно би донијело стабилност на овим просторима. Сматрам да је улазак Црне Горе у НАТО савез донио стабилност цијелом региону. Враћање у прошлост с причом о карактеру рата на овим просторима враћа нас на теме око којих се не можемо договорити и сваки народ БиХ има право на истину без ичијег наметања", истакао је Чавка.

Злочин у Сребреници, али и остали злочини почињени на овим просторима, обавезују свакога, како је истакао, да сачувамо мир и достајанство. Нису, додао је Чавка, криви они који дођу да газе наше достојанство, наше жртве и наше циљеве, већ они који им дају говорницу државног парламента.

"Русија је засигурно једна од најутицајнијих држава на свијету и један од гараната Дејтонског мировног споразума. Надам се да ће радити на очувању стабилности у БиХ. Међутим, наметањем геополитичких тема скрећемо са животних проблема који тиште грађане. Свједоци смо да комплетне породице напуштају мањи бх. ентитет, односно државу БиХ. О томе треба да разговарамо", поручио је Чавка.

Делегација руских парламентараца, другог дана посјете БиХ, борави у Бањалуци, гдје су се састали са званичницима РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана