Посланици и делегати траже од дистрибутера мању маржу на гориво

nezavisne.com
Посланици и делегати траже од дистрибутера мању маржу на гориво

Сарајево - Заједничка комисија за економске реформе и развој Парламентарне скупштине БиХ упутила је јуче у оба дома иницијативу којом се од Савјета министара БиХ тражи да у сарадњи са надлежним ентитетским институцијама утврди колике су малопродајне марже дистрибутера нафте на горива, те да након тога пронађу могућност да додатни намети, односно повећана цијена нафте и нафтних деривата, падну и на леђа дистрибутере, а не само на грађане БиХ.

Посланици и делегати свјесни су да ће овом иницијативом ударити "у осиње гнијездо" и изазвати нафтни лоби који је у БиХ веома јак. Након једноипосатне полемике и тражења могућности да се у иницијативи не спомиње "ограничавање малопродајне марже", комисија је успјела иницијативу, коју је предложио Независни блок, кориговати на начин да она, како су истакли, прође парламентарну процедуру.

Посланици и делегати у овој комисији данас су расправљали о овој иницијативи убијеђени да у сали нема новинара, па су покушавали текст иницијативе ускладити тако да га може подржати и делегат из реда хрватског народа како би она прошла надлежну комисију и дошла пред посланике и делегате. Тако ће данас посланици у Представничком дому БиХ имати прилику да кажу шта мисле о овој иницијативи и одлуче о томе хоће ли је подржати или не. Заједничка комисија је иницијативу усвојила са пет гласова "за" док је једино био суздржан Сеад Кадић, делегат из СДА. Он је рекао да не жели да буде лицемјеран, јер је подржао сет закона о акцизама.

"Мене су моје колеге у странци, као и економски аналитичари, те представници међународне заједнице убиједили у оправданост доношења овог закона и сада би било лицемјерно да ја гласам за ову иницијативу, ма колико је сматрао оправданом", казао је Кадић, иако је СДА прошле седмице након сједнице Предсједништва странке одлучила да ће од Савјета министара БиХ и Владе ФБиХ затражити да инспекције крену у провјеру како би се зауставио раст цијена нафте и нафтних деривата, али и основних животних намирница.

Салко Соколовић, предлагач у име Независног блока, казао је да су цијене основних животних намирница порасле те да је имао прилику лично се увјерити у то. Тврди да нафтни дистрибутери зарађују много на маржама које су веће него у развијеним европским земљама те да би БиХ и њени ентитети требало да ограниче марже дистрибутерима како би олакшали грађанима БиХ који су највише погођени растом цијена нафте и нафтних деривата.

Зденка Џамбас, делегат из ХДЗ БиХ, истакла је да цијени труд колега из Независног блока, али да треба бити опрезан с овом иницијативом, јер не би било добро да се улази у овласти ентитета.

Такође, све је извјесније да ће у наредном периоду доћи до притиска на нафтне дистрибутере у БиХ да умање цијене нафте и нафтних деривата које су од 1. фебруара, када је на снагу ступио сет закона о акцизама повећане чак до 25 фенинга, иако је законом предвиђено да цијене буду више за 18 фенинга.

Заим Бацковић, посланик из БПС-а, казао је да ће за данашњу сједницу припремити информацију о томе колико нафтни дистрибутери зарађују на гориву које продају у БиХ. Тврди да је 2010. године литар нафте у БиХ коштао 1,63 КМ, а да је барел нафте на свјетском тржишту износио 103,5 КМ, а да сада барел нафте кошта 80 КМ, а цијена нафте по литру у БиХ износи 2,21 КМ у просјеку.

"То значи да је зарада по литри 60 фенинга. У Хрватској је то 20 посто, а по овоме значи да је у БиХ чак 35 посто", казао је Бацковић.

Ђорђе Крчмар, предсједавајући ове комисије, подржао је иницијативу, те констатовао да је у Аустрији нафта јефтинија него у БиХ. Истакао је да од Градишке до Бањалуке, на 50 километара цесте има чак 30 пумпи, што, како је истакао, указује на чињеницу да се бизнис исплати. Дамир Бећировић, посланик ДФ-а, казао је да ће свакако подржати иницијативу, али да не вјерује да ће она проћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана