Посебну пажњу посветити незапосленим демобилисаним борцима

Срна
Посебну пажњу посветити незапосленим демобилисаним борцима

Бањалука - У Републици Српској у наредном периоду посебна пажња биће посвећена незапосленим демобилисаним борцима којих је 14.094, а један од модалитета помоћи биће и субвенције посредством комуналних дјелатности, закључено је на састанку предсједника Српске Милорада Додика, премијера Жељке Цвијановић и министара са делегацијом Борачке организације Српске.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић рекао је данас новинарима након састанка у Бањалуци да је неопходно тражити рјешења за одређену врсту помоћи незапосленим демобилисаним борцима.


"Нажалост, неповољна је старосна структура демобилисаних бораца за запошљавање, али морамо проналазити начин да им помогнемо", сматра Савчић.

Он је навео да би требало да буде потписан меморандум између Владе и БОРС-а гдје ће бити наведена права из борачко-инвалидске заштите и начин њихове реализације.

Савчић је нагласио да су на састанку анализирана права из области борачко-инвалидске заштите и да је прецизирано шта се од њих реализује, а шта не.

"Примјењујући искуства из Србије или Хрватске, када је ријеч о демобилисаним борцима, покушаћемо ријешити проблеме наших бораца. Најреалније би било да се одређеним субвенцијама у оквиру комуналне дјелатности помогне, а да ли ће то бити везано за потрошњу електричне енергије или умањење процента потрошене електричне енергије - видјећемо", каже Савчић.

Он је навео да није искључено и да буду одређене новчане исплате два пута годишње, којим би били покривани трошкови домаћинстава демобилисаних бораца.

Савчић је рекао да је на састанку разговарано и о стаусу БОРС-а и тенденцијама које су присутне у Српској.

"Бојим се да се такмичимо да стигнемо број борачких удружења у Федерацији БиХ /ФБиХ/ којих је више од 1.000, а код нас је за сада њих 29, од којих се многа од њих не залажу за права и рјешавање проблема бораца", каже Савчић.

Он је подсјетио да демобилисани борци у Српској, који имају 60 и више година, имају мјесечни борачки додатак, за разлику од ФБиХ.

"Мислим да смо начинили искорак, али не велики. Није се могло данас ни очекивати да буду сви проблеми ријешени. Сагласили смо се да друштвена брига и социјална осјетљивост Владе према категоријама које су стварале Српску мора бити видљивија", рекао је Савчић и додао да је прије седам година сачињен регистар демобилисанх бораца, али да је потребно сачинити регистар социјалних давања да би биле спријечене злоупотребе.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је да се у Српској поштује законска регулатива која се односи на борачке категорије и да је неопходна додатна брига о незапосленим борцима.

Он је рекао да је на данашњем састанку договорено да се кроз мјесец дана потпише меморандум између Владе и БОРС-а кроз који би се посматрала сва законска регулатива која дефинише права борачке популације и направила анализа испуњавања права бораца.

"Меморандумом би се брзо нашла и рјешења за питања која нису регулисана законом како би се ова популација охрабрила и како би им се побољшао стандард", додао је Савановић.

Министар је рекао да је један од приједлога данашњег састанка и да се помогне кроз одређене субвенције електричне енергије код незапослених бораца који немају никаква или су примања минимална.

"Било је ријечи и о томе како завршити стамбени програм преосталих породица погинулих којима то није ријешено, а који имају на то право", додао је Савановић.

Он је рекао да је акценат данашњег састанка био и на незапосленим демобилисаним борцима којих има 14.094.

"То је наша додатна брига и данас смо тражили модалитете како да помогнемо тим људима. Мислим да смо близу рјешења када су у питању одређене субвенције", додао је Савановић.

Према његовим ријечима, на састанку је било ријечи о програму запошљавања бораца у протеклом периоду, уз констатацију да је програм добар, али да није на најбољи начин искориштен.

"Урадићемо анализу учињеног и донијети закључке да би то у наредном периоду било продуктивније и ефикасније", нагласио је Савановић.

Он је поручио да Влада и друштво морају показати додатни сензибилитет да се помогне овој популацији.

Састанку предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијера Српске Жељке Цвијановић са делегацијом Борачке организације присуствовао је и министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана