Posebna sjednica NSRS o Dodikovom zahtjevu u vezi sa Srebrenicom 14. avgusta

nezavisne.com
Posebna sjednica NSRS o Dodikovom zahtjevu u vezi sa Srebrenicom 14. avgusta

Banjaluka - Posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će, na zahtjev predsjednika Milorada Dodika, biti razmatran Izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine, biće održana 14.avgusta sa početkom u 10 časova.

Dodik traži da parlament sagleda realno taj izvještaj, navodeći da se njime manipulisalo na štetu Srba. 

U tom izvještaju, pripremljenom 2004. godine, Komisija za Srebrenicu je sačinila spiskove osoba koje su ubijene u Srebrenici jula 1995. godine.

“Neposredan povod za razmatranje Izvještaja Komisije Vlade RS od 15. decembra 2003. godine, je to što su “Majke Srebrenice” predale njemačkim vlastima spisak s imenima više od 22.000 Srba koji su, prema njima, učestvovali u zločinu u Srebrenici”, naveo je Dodik u zahtjevu.

Kaže da je najavljeno ustupanje spiska i drugim državama.

Dodik će podnijeti i uvodno izlaganje na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS o izvještaju Komisije za Srebrenicu. 

Zaključeno je da se na sjednicu pozovu akteri tadašnjih zbivanja, kao i predsjednik Vlade RS u tom periodu (Dragan Mikerević) i ostali sudionici. Pozvani su i autori Izvještaja.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Skupštine RS rekao da je povod za ovu sjednicu spisak koji su Majke Srebrenice uputile njemačkom pravosudju. Čubrilović je objasnio da Skupština nema nadležnosti da izvještaj poništi, a koju formu će prihvatiti Skupština zavisiće od rasprave.

Čubrilović je rekao da je opozicija tražila da se ne određuje datum sjednice, već da se da vremena sadašnjoj Vladi RS da se izjasni o Izvještaju.

Admir Čavka je rekao da je Domovina protiv sjednice i da se radi o populizmu jer kako kaže u Srebrenici sada živi jako malo i Srba i Bošnjaka.

Dodao je da je kroz pravosudne procese dat stav i karakter svega što se u Srebrenici dešavalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana