Portugalski sudija Ivo Rosa umjesto Merona

Srna
Portugalski sudija Ivo Rosa umjesto Merona

Hag - Američkog sudiju Teodora Merona u Apelacionom vijeću u procesu protiv Radovana Karadžića zamijeniće portugalski sudija Ivo Rosa, odlučio je Mehanizam u Hagu.

Tom odlukom Apelacionog vijeća suda završen je pravni spor sudija Merona i Žana-Kloda Antonetija, drugog sudije po starješinstvu, o tome ko ima pravo da imenuje novog sudiju, javili su beogradski mediji.

Spor je nastao kada se Meron, poslije zahtjeva Karadžićeve odbrane za njegovo izuzeće zbog pristrasnosti, povukao iz Apelacionog vijeća i na svoje mjesto imenovao sudiju Rosu.

Sudija Antoneti, kao i Karadžićeva odbrana, smatrali su, međutim, da je na Antonetiju da, poslije Meronovog povlačenja iz predmeta, imenuje svog zamjenika.

Antoneti je usvojio je zahtjev odbrane i isključio je iz Žalbenog vijeća sudiju Rosu, koga je kao svoju zamjenu postavio predsjednik suda Teodor Meron.

Proučavajući dokumentaciju, Antoneti je utvrdio da Meron nesporno izgleda kao pristrasan sudija u Karadžićevom postupku, pošto je u drugim procesima označio Karadžića kao učesnika zločinačkog poduhvata tokom rata u BiH.

Zbog toga, kaže Antoneti, Meron ne može da postupa u Karadžićevom slučaju, niti može da imenuje svoju zamjenu.

Apelaciono vijeće presudilo je da Meron, kao predsjednik suda, iako se povukao iz procesa Karadžiću, zadržava pravo da imenuje sudiju u Apelaciono vijeće.

Tužilaštvo Mehanizma zatražilo je 25. oktobra izuzeće sudije Antonetija iz odlučivanja o zahtjevu Karadžića da se iz njegovog žalbenog vijeća izuzme sudija Vilijem Sekul, kojeg je na to mjesto imenovao predsjednik Mehanizma Teodor Meron, koji se prethodno sam izuzeo iz Karadžićevog žalbenog vijeća na zahtjev odbrane.

Jedan od pravnih zastupnika Radovana Karadžića, advokat Goran Petronijević podsjetio je da je odbrana stavila zahtjev za izuzeće i isključenje Merona iz slučaja, objasnivši da isključenje znači da ne odlučuje ni o čemu što se tiče ovog postupka.

Prema njegovim riječima, ako je neko pristrasan da bude sudija, onda ne može odlučivati ni kao predsjednik suda.

Karadžić je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog, kako je navedeno u presudi, genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BiH 1992-1995. godine.

Žalbeni postupak u njegovom slučaju ušao je u poodmaklu fazu, ali se zbog novih okolnosti i utvrđivanja koje će sudsko vijeće odlučivati o žalbama, s njim zastalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana