Ponovo ukazano na generalovo kritično zdravstveno stanje

Srna
Ponovo ukazano na generalovo kritično zdravstveno stanje

Beograd - U Međunarodnom mehanizmu za krivične tribunale u Hagu danas je održana statusna konferencija - ročište posvećeno tehničkim pitanjima u žalbenom postupku na prvostepenu, nepravosnažnu presudu generalu Ratku Mladiću, na kojem je odbrana ponovo ukazala na to koliko je kritično loše njegovo zdravstveno stanje.

Ročištu je prisustvovao general Mladić, koji je otežano izgovarajući riječi, odgovorio na proceduralno pitanje sudije da li razumije o čemu se govori, ali se u daljem toku nije obraćao sudu, već je to činio njegov advokat Branko Lukić.

Lukić je upozorio da medicinska dokumentacija generala Mladića, koju je odbrana nedavno dobila, pokazuje kalcifikaciju i ozbiljne degenerativne promjene koje su zahvatile više od 50 odsto mozga.

On je naveo da je drugi problem kardiovaskularni sistem i srce i ukazao da je generalu Mladiću ustanovljena aritmija, te da trenutno postoji veliki rizik od novog moždanog i srčanog udara.

Lukić je podsjetio da je aritmija prva manifestacija i simptom prije srčanog udara i kritikovao to što nadležni u Hagu koriste izraz “bezazlena” aritmija, naglašavajući da medicina aritmiju nikada ne kvalifikuje kao bezazlenu.

Predstavnik haškog Tužilaštva zamolio je sud da, najmanje osam sedmica prije završne rasprave u žalbenom postupku, obavijesti Tužilaštvo kada će završna rasprava biti zakazana.

On je istakao da je riječ o velikom slučaju i da je ova informacija potrebna kako bi se adekvatno pripremili, a ovoj molbi se pridružila i odbrana. Sin generala Mladića, Darko Mladić rekao je Srni da Mehanizam još nije donio odluku povodom ranijeg podneska odbrane u vezi sa zahtjevom za privremeno puštanje na slobodu radi liječenja.

“Faktički, mi smo ponovili naš zahtev u vezi sa zdravljem i upozorili na probleme, jer smo sada opet sa zakašnjenjem od njihove medicinske službe dobili dokumentaciju za koju nismo sigurni da je kompletna. S tim da je zamerka da medicinsku dokumentaciju ne dobijamo u odgovarajućem roku i da je očigledno nepotpuna. Rezultate ultrazvuka dobili smo sa kašnjenjem od par meseci”, naveo je Darko Mladić.

Prvostepena presuda generalu Mladiću izrečena je pred Haškim tribunalom 22. novembra 2017. godine, kada je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana