Ponovo bura u Crnoj Gori zbog bilborda sa srpskim vojnicima

Glas Srpske
Ponovo bura u Crnoj Gori zbog bilborda sa srpskim vojnicima

Bilbordima "Pokoljenja djela sude 1918-2018" u Budvi, srpski narod Boke najavljuje svečanost koja će biti održana 7. novembra u Mediteranskom sportskom centru.

Kako piše CDM, riječ je o svečanosti "povodom obilježavanja stotinu godina od oslobođenja Budve i ujedinjenja", odnosno najavljuje proslavu Podgoričke skupštine.

Potpredsjednik Opštine Budva Vladimir Bulatović, za CdM kaže da ovi bilbordi nemaju veze sa Opštinom, niti zna ko je organizator.

"U ime Opštine Budva u novembru neće biti nikakve proslave sem Dana Opštine, koji je 22. novembra. To je dan koji ima istorijski karakter za nas, gdje su naši preci dokazali da svojim učestvovanjem u antifaštističkoj borbi žele da iskažu vrednosti slobode, dostojanstva, jednakosti, vrijednosti koje treba da vladaju našim društsvom. Opština Budva ne učestvuje ni u kakvoj drugoj organizaciji osim u onoj 22. novembra", istakao je Bulatović.

Portal konstatuje da se priča oko provocirajućih bilborda se nastavlja i dodaje da su prije nekoliko mjeseci, bilbordi u Budvi bili jedna od glavnih tema.

I tada su slavili Podgoričku skupštinu, dodaje se.

Mnogi iz vlasti i civilnog sektora su poručivali da je to skandal, provokacija, udar na ustavni poredak zemlje i ruganje crnogorskom suverenitetu, naciji i državi. Podnijete su i krivične prijave, i to od Crnogorskog pokreta, koji je tužio sve one koji su bilborde postavili. Tada su postavljanje bilborda osudili Vlada, Ministarstvo kulture i brojne političke partije. Iz Vlade je najavljeno da proslavu Podgoričke skupštine neće dozvoliti.

Sa druge strane, oni koji zagovaraju tezu oslobodilačkog poduhvata 1918. godine, kažu da je bilbordi nemaju za cilj da stvaraju podjele, već da ujedinjuju Crnu Goru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana