Početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo 2020. godine

Srna
Početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo 2020. godine

BEOGRAD - Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo trebalo bi da počne 2020. godine, izjavila je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, koja je sa predstavnicima "Puteva Srbije" i turske kompanije "Tašjapi" potpisala komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju jedne od dionica te saobraćajnice od Sremske Rače do Kuzmina.

Mihajlovićeva je izjavila danas u Beogradu da se sljedeće godine očekuje potpisivanje finansijskog ugovora, a 2020. godine početak radova na izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, koji će biti izuzetno značajan za ekonomsko povezivanje i stabilnost regiona.

Ovo je prvi auto-put koji će dorektno povezati Srbiju sa Republikom Srpskom i BiH, a od velikog značaja je i za povezivanje u regionu.

Gradiće se u dvije trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju dionice Sremska Rača-Kuzmin i Požega-Užice-Kotroman, u ukupnoj vrijednosti od oko 1,05 milijardi evra.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i ministar transporta i infrastrukture Turske Mehmet Turhan, koji su naglasili da je potpisivanje tog ugovora direktna posljedica odlučnih odnosa dvije državem, kao i ličnih odnosa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Turhan je rekao da Turska smatra Srbiju važnim faktorom kada je riječ o stabilnosti u regionu, te naglasio da između dvije države postoje odlični odnosi koji su iz dana u dan na sve višem nivou.

Prema njegovim riječima, posjeta Erdogana Srbiji, koja je planirana za maj naredne godine, biće prilika za dodatno jačanje saradnje dvije države.

Ljajić je istakao da je današnje potpisivanje ugovora predstavlja i rezultat trilaterale Srbija, Turska i BiH, te naglasio značaj robne razmjene Srbije sa BiH i Turskom.

Prema njegovim riječima, današnje potpisivanje ugovora predstavlja jednu od pozitivnih vijesti za region, koji je u posljednjem periodu obilježen "taksama, barijema i blokadama".

Dionica Sremska Rača-Kuzimin duga je oko 17 kilometara, a vrijednost radova je oko 220 miliona evra, dok je dionica Požega-Kotroman, duga oko 60 kilometara, a vrijednost radova je oko 830 miliona evra.

Izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege. Predsjednik kompanije "Tašjapi" Emrulah Turlani danas je sa Mihajlovićevom potpisao i dva ugovora iz oblasti stanogradnje za pripadnike snaga bezbjednosti Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana