Почело суђење Елфети Весели и Сакибу Халиловићу: Дјечака заклала док је био на бициклу

Жељка Домазет
Почело суђење Елфети Весели и Сакибу Халиловићу: Дјечака заклала док је био на бициклу

Сарајево - Елфета Весели је на најсвирепији начин убила дјечака Слободана Стојановића, тако што му је док је био на бициклу пришла с леђа и заклала га ножем. Бришући дјечакову крв са своје одјеће рекла је: "Ј…м му матер, шта уради од мене..."

Детаље овог свирепог убиства јуче је у Суду БиХ изнио тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић, читајући оптужницу на почетку суђења бившим припадницима Армије РБиХ Елфети Весели и Сакибу Халиловићу.

Веселијева је оптужена да је убила дванаестогодишњег Слободана, а Халиловић да је као надређени Веселијевој и њеним саборцима, видио да је она убила дјечака и да ништа није предузео да буде кажњена.

Веселијева је била припадница Диверзантског вода команде здружених јединица Липље Каменица Армије РБиХ, а Халиловић командир вода. Та јединица је била под командом ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића, којем Суд БиХ такође суди за злочине над Србима.

У оптужници је наведено да је дјечак српске националности убијен у другој половини јула или првој половини августа 1992. године у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице у општини Зворник.

- Тужилаштво ће доказати да свирепо убиство дјечака Слободана представља тешко кршење међународног кривичног права и Женевске конвенције о људским правима и слободама, поготово јер је ријеч о малољетнику - истакао је Јањић.

Први свједок Тужилаштва БиХ Ђевад Ходић, одговарајући на питања тужиоца, рекао је да је у Новом Селу и Каменици виђао дјечака, али да му се више не сјећа имена.

Ходић је признао да је дјечака једном приликом видио у некој кући у Новом Селу црвеног у лицу, како го до појаса, са модрицама и огреботинама на грудима и стомаку, стоји пред Халиловићем, неком женом, "можда и Веселијевом", те извјесним Гуменим, Зенгом и другим униформисаним лицима.

- Од сабораца сам чуо разне приче, међу којима и ону да је дјечак шпијун српске стране и да га зато саслушавају, а једном сам га видио у пратњи двојице маскираних војника - истакао је Ходић, који је казао да је о дјечаковој смрти чуо најстрашније приче и да није био очевидац његовог убиства.

- Причало се да му је Елфета пуцала из пиштоља у главу - рекао је Ходић.

Тужилац Јањић је цијело вријеме док је Ходић свједочио истицао да он не говори онако како је причао док је раније давао исказе истражиоцима Агенције за истраге и заштиту (SIPA) или у Тужилаштву, него да даје контрадикторне изјаве.  Свједок је тако, упркос ранијим исказима, рекао да првооптужени Халиловић није био вођа те групе него "логистичар", али је потом потврдио да је оружје и униформу добио управо од њега.

Лејла Човић, бранилац Халиловића, рекла је да ће тужиоци имати проблем да докажу наводе из оптужнице.

Годинама су свједоци Елфету Весели оптуживали за убиство малог Слободана, али је све донедавно било непознато гдје се она налази. Власти Швајцарске ухапсиле су Веселијеву у кантону Нојшател у септембру прошле године на захтјев Тужилаштва БиХ, а затим је изручена БиХ.

Нови свједоци

Судија Дарко Самарџић најавио је наставак суђења за 31. август, када би на суду требало да се појави нови свједок. Предвиђено је да тада исказ да и судски вјештак медицинске струке патолог Зоран Станковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана