Почело штампање гласачких листића - опозиција тражи посматраче

РТРС
Почело штампање гласачких листића - опозиција тражи посматраче

Што се избори ближе, то тензије међу политичким партијама све више расту. Почело је штампање око 14 милиона гласачких листића.

Из ЦИК-а увјеравају да је процес штампања и паковања најзаштићенији сегмент изборног процеса и да се одвија под строгом контролом. У то не вјерују у опозиционом Савезу за побједе.

За сваког од 3,3 милиона бирача по четири папира, за четири нивоа власти. Посао вриједан више од милион КМ. Иако је процес штампања почео, “Савез за побједу” послао је ЦИК-у захтјев да њихови посматрачи прате штапмање гласачког материјала. За 10 година је, кажу, из магацина ЦИК-а нестало 35 тона папира на којем се штампа гласачки материјал, а једно од образложења јесте да је папир калирао”.

“Интересантно је да нико о томе не жели да разговара, па постављамо питање колико сада у магацинима недостаје папира за штампање гласачког материјала. Управо смо због оваквих недоумица тражили да присуствујемо штапмању изборног материјала, да би спријечили било какве малверзације”, рекао је Давор Шешић, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

Народни посланик Адам Шукало рекао је да ће СзП поклонити ЦИК-у вагу којом би мјерили тежину папира на којима се штампа гласачки материјал.

Процес штампања гласачког материјала, како кажу, прате афере због чега су изразили сумњу да су фирме које га штампају блиске владајућим странкама у Републици Српској. Предсједник СНСД-а, Милорад Додик, одбацио је спекулације да управља и утиче на Централну изборну комисију, али и подсјетио да постоји план како спријечити изборе.

“Једна од манипулација је и та прича о ЦИК-у, те о гласачким листићима, како то неко штампа. Све је то дио сценарија који знамо и који смо препознали - да буде спријечено проглашење резултата избора”, истакао је Додик.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ, Сташа Кошарац, изјавио је да су опозиционе партије у Републици Српској добиле задатак да по сваку цијену проблематизују и криминализују предстојеће опште изборе и институције задужене за њихово провођење.

“Све су опције у игри - од оних најрадикалнијих, које подразумијевају физичко спречавање одржавања избора, преко организације 'спонтаног окупљања грађана' којим би се покушала спријечити примјена резултата избора, до свакодневне продукције и пласирања лажних вијести о наводним изборним крађама, крађи изборног материјала, штампању листића и сличним стварима”, нагласио је Кошарац.

Генератор свих сумњи у вези са изборима јесте лош Изборни закон, сматрају у Социјалистичкој партији.

“Сматрам да је крајње вријеме да идемо у озбиљне промјене и реформе Изборног закона БиХ. То се мора десити након ових избора. Залажемо се да се изборни процес обједини, да имамо у четворогодишњем мандату и опште и локалне изборе”, рекао је Петар Ђокић, предсједник ове партије.

А то се сигурно неће догодити све док се не конституишу неки нови сазиви на свим нивоима власти у БиХ. До тада преостаје једино да вјерујемо на ријеч Централној изборној комисији која каже да се гласачки материјал штампа под видео надзором, а сваки гласачки листић осим воденог жига садржи и друге системе заштите који гарантују потпуну заштиту процеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана