Počelo rješavanje roblema sa DNK laboratorijom

Goran Maunaga
Počelo rješavanje roblema sa DNK laboratorijom

Sarajevo - Pregovarački tim Savjeta ministara BiH zadužen za kontakte s predstavnicima Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) precizirao je tehničke detalje sporazuma o kojem bi u ponedjeljak mogli da razgovaraju sa ICMP-om.

Cilj sporazuma je rješavanje problema koji su nastali nakon što je ICMP jednostrano počeo sa izmještanjem DNK laboratorije i 80.000 bioloških uzoraka iz BiH u Hag gdje je njeno novo sjedište. Zbog tog poteza trenutno je u BiH obustavljena identifikacija tijela stradalih u ratu.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić kaže da je sastanak radnih grupa ICMP-a i Savjeta ministara BiH zakazan za ponedjeljak kada će biti poznato u kojem pravcu bi se situacija mogla dalje odvijati.

- Svako, otprilike, ima svoju verziju teksta i tu treba da dođe do usaglašavanja. Suština je u vezi sa tehničkom pomoći gdje će biti posebno razrađen član postojećeg sporazuma između ICMP-a i Savjeta ministara - rekao je Perišić.

Pregovarački tim Savjeta ministara predvodi ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, a članovi su i predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva bezbjednosti, Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica, Suda, Tužilaštva i Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.  Tim je detalje sporazuma utvrdio na sastanku koji je održan prošle sedmice, a njegovoj važnosti govori i podatak da Borovčeva zbog toga nije prisustvovala sjednici Savjeta ministara, te da mu je prisustvovala glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Savjetnica za medije u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Sanja Škuletić-Malagić kaže da da je bilo govora o detaljima posebnog sporazuma kako bi utvrdili dalji način saradnje sa ICMP-om.

- To je bio jedan od konsultativnih sastanaka u cilju utvrđivanja procedura dalje saradnje prije finalnog teksta sporazuma i prije sastanka sa predstavnicima ICMP-a. Bitno je da u proces budu uključeni stručnjaci koji se bave traženjem nestalih kako bi došli do kvalitetnog rješenja koje će unaprijediti proces traženja više od 7.000 nestalih osoba - rekla je Škuletić-Malagićeva.

Iako je još u novembru prošle godine Savjet ministara zaključio da Sud i Tužilaštvo BiH zabrane ICMP-u prenošenje DNK baze podataka van granica BiH, u Tužilaštvu ne žele da odgovore da li je to i učinjeno, a ICMP je nastavio sa započetim poslom. Savjet ministara, kao suosnivač Instituta za nestale osobe, pozvao je predstavnike ICMP-a da obustave izmještanje laboratorije i da sa pregovaračkim timom dogovore buduće aktivnosti u vezi sa identifikacijom nestalih osoba. Predstavnici ICMP-a su obustavu izmještanja DNK laboratorije odbili uz obrazloženje da na to imaju pravo na osnovu sporazuma o statusu i funkcionisanju ICMP-a.

Zaključci

Savjet ministara usvojio je u novembru prošle godine zaključke Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u kojima je navedeno da bi prenošenje DNK laboratorije iz BiH u Hag moglo da izazove potpuni zastoj u procesu identifikacije nestalih osoba u narednih pet mjeseci.

navedeno je da će taj proces dugoročno biti usporen i značajno poskupjeti zbog slanja koštanih uzoraka u Holandiju. Otvoren je i problem iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih osoba iz BiH i zaštite podataka članova porodica nestalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana