Почело рјешавање роблема са ДНК лабораторијом

Горан Маунага
Почело рјешавање роблема са ДНК лабораторијом

Сарајево - Преговарачки тим Савјета министара БиХ задужен за контакте с представницима Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) прецизирао је техничке детаље споразума о којем би у понедјељак могли да разговарају са ИЦМП-ом.

Циљ споразума је рјешавање проблема који су настали након што је ИЦМП једнострано почео са измјештањем ДНК лабораторије и 80.000 биолошких узорака из БиХ у Хаг гдје је њено ново сједиште. Због тог потеза тренутно је у БиХ обустављена идентификација тијела страдалих у рату.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић каже да је састанак радних група ИЦМП-а и Савјета министара БиХ заказан за понедјељак када ће бити познато у којем правцу би се ситуација могла даље одвијати.

- Свако, отприлике, има своју верзију текста и ту треба да дође до усаглашавања. Суштина је у вези са техничком помоћи гдје ће бити посебно разрађен члан постојећег споразума између ИЦМП-а и Савјета министара - рекао је Перишић.

Преговарачки тим Савјета министара предводи министарка за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац, а чланови су и представници Министарства правде, Министарства безбједности, Колегијума директора Института за нестала лица, Суда, Тужилаштва и Агенције за заштиту личних података БиХ.  Тим је детаље споразума утврдио на састанку који је одржан прошле седмице, а његовој важности говори и податак да Боровчева због тога није присуствовала сједници Савјета министара, те да му је присуствовала главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић.

Савјетница за медије у Министарству за људска права и избјеглице Сања Шкулетић-Малагић каже да да је било говора о детаљима посебног споразума како би утврдили даљи начин сарадње са ИЦМП-ом.

- То је био један од консултативних састанака у циљу утврђивања процедура даље сарадње прије финалног текста споразума и прије састанка са представницима ИЦМП-а. Битно је да у процес буду укључени стручњаци који се баве тражењем несталих како би дошли до квалитетног рјешења које ће унаприједити процес тражења више од 7.000 несталих особа - рекла је Шкулетић-Малагићева.

Иако је још у новембру прошле године Савјет министара закључио да Суд и Тужилаштво БиХ забране ИЦМП-у преношење ДНК базе података ван граница БиХ, у Тужилаштву не желе да одговоре да ли је то и учињено, а ИЦМП је наставио са започетим послом. Савјет министара, као суоснивач Института за нестале особе, позвао је представнике ИЦМП-а да обуставе измјештање лабораторије и да са преговарачким тимом договоре будуће активности у вези са идентификацијом несталих особа. Представници ИЦМП-а су обуставу измјештања ДНК лабораторије одбили уз образложење да на то имају право на основу споразума о статусу и функционисању ИЦМП-а.

Закључци

Савјет министара усвојио је у новембру прошле године закључке Министарства за људска права и избјеглице у којима је наведено да би преношење ДНК лабораторије из БиХ у Хаг могло да изазове потпуни застој у процесу идентификације несталих особа у наредних пет мјесеци.

наведено је да ће тај процес дугорочно бити успорен и значајно поскупјети због слања коштаних узорака у Холандију. Отворен је и проблем изношења 80.000 коштаних остатака из БиХ, односно биолошких и генетских узорака несталих особа из БиХ и заштите података чланова породица несталих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана