Почело предизборно удруживање странака

ATV
Почело предизборно удруживање странака

Бањалука - Трка за изборе као да је кренула. На старту су се, по опробаном рецепту, удружиле мање и ванпарламентарсне странке. Прво су се окупиле Партија уједињених пензионера, Прва СДС и Снага народа.

Слиједе их Српски напредњаци. Док први још крију адуте, други се уздају у Николу Поплашена и Дарка Матијашевића. У оба табора отворени су за сарадњу са другим странкама. До октобра ће, по свему судећи, бити још нових савеза.

"Сада ћемо у наредним мјесецима видјети да ће се као имена кандидата истурати имена из маргиналних или непарламентарних странака, али заиста маргиналних, и вјероватно ће требати и сигурно можда и два мјесеца, ако не и дуже, да и СЗП, али и ове три странке из владајуће коалиције изађу са својим канидидатима”, рекла је новинар Гордана Катана.

За разлику од малих странака, које су већ објелоданиле своје стратегије, већи играчи за сада мудро ћуте. Странке Савеза за промјене састаће се у фебруару, и покушати да се договоре.

Све су гласније спекулације да би лидер СДС-а, Вукота Говедарица могао да буде кандидат за предсједника Српске, а Младен Иванић за члана Предсједништва БиХ. Тако би могао да стане на мегдан Милораду Додику који, послије два пуна мандата, у трку за предсједника Републике више не може. Занимљиве су и комбинаторике за Народну скупштину, и то нарочито однос СНСД – Уједињена Српска. У тој странци не крију да се надају добром резултату, али тактику још не откривају.

"Сто посто излазимо самостално на листама за Народну скупштину, а остало ћемо гледати када се Предсједништво странке буде састало крајем овог мјесеца или почетком фебруара”, рекао је генерални секретар Уједињене Српске Невен Станић.

Лидер СНСД-а већ је најавио да ће, што се тиче његове позиције, све бити познато 18. маја. До тада би требало да се договори са ДНС-ом, који је тражио свог канидата за једну од двије функције. Није тајна да би лидер те странке, Марко Павић, радо сјео у фотељу предсјендика Републике. Расплеће умногоме зависити и од позиције странке Ненада Стевандића, јер је он одавно Павићев трн у оку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана