Plenković: Žrtve Jasenovca zaslužile su jedinstvenu komemoraciju

Agencija
Plenković: Žrtve Jasenovca zaslužile su jedinstvenu komemoraciju

Jasenovac - Žrtve Jasenovca zaslužile su jednu, jedinstvenu komemoraciju, poručio je u nedjelju predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nakon završetka državne komemoracije žrtvama ustaškoga logora u Jasenovcu te je izrazio uvjerenje da će se kroz dijalog s predstavnicima Srpskog narodnog vijeća i SABA-e, kao i predstavnika Jevrejske zajednice, doći u situaciju da se to i dogodi.

- S naše strane radimo na tome da se podjele koje postoje pokušaju premostiti. Što se tiče mene, moje Vlade i našeg djelovanja, mislim da smo napravili jasne iskorake. I s te strane mislim da ćemo kroz dijalog s SNV-om i SABA-om i predstavnicima jevrejskih organizacija unaprijediti dijalog, razumijevanje i doći u situaciju da ovdje ponovno bude jedna, jedinstvena državna komemoracija jer žrtve Jasenovca to zaslužuju - naglasio je Plenković u izjavi novinarima.

Kako prenosi Hina, Plenković je to kazao nakon pitanja novinara koja je njegova poruka s obzirom na to da su i ove godine postojale tri komemoracije te da je i član vladajuće većine Milorad Pupovac na jučerašnjoj komemoraciji u organizaciji SNV-a i SABA-e bio kritičan i rekao kako nije postignut dogovor o jednoj komemoraciji.

Komemoracija je bila prilika, kazao je Plenković, da se još jednom izrazi pijetet prema žrtvama i njihovim porodicama te da se, isto tako, snažno osudi zločinački režim i dade počast žrtvama među kojima su bili Židovi, Srbi, Romi, Hrvati i antifašisti.

- I s te strane Vlada jasno osuđuje te zločine i svojim djelovanjem želi raditi na jasnom određenju prema totalitarnim režimima, njegovati kulturu sjećanja i raditi na kulturi pomirbe - poručio je. Na tom je tragu, dodao je, bio i rad Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima, stručnih ljudi različitih svjetonazora, koje je iznjedrilo određene preporuke.

Plenković: Želimo smanjiti tenzije sa Srbijom

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da želi smanjiti tenzije i otvoriti prostor za dijalog sa Srbijom.
Plenković je naveo da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije osoba koja je svojim izjavama u posljednje vrijeme doprinosila tome.

Prema njegovim riječima, jučerašnja poruka Vulinu da nije dobrodošao u Hrvatsku je poruka stava i odlučnosti Zagreba da neće tolerisati stavove kakve je on iznosio, prenose hrvatski mediji.

Plenković je ponovio da je Srbija "bila agresor na Hrvatsku od 1991. do 1995. godine", te da se novi odnosi ne mogu graditi ako se u kontinuitetu nastoje davati izjave "koje su uvredljive za Hrvatsku i štetne za međusobne odnose".

On je ocijenio da posljednji događaji ne blokiraju saradnju sa Srbijom, a ponovio je i da Hrvatska jasno osuđuje ustaške zločine od 1941. do 1945. godine, ali i da gleda u budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana