Plenković: EU mora pomoći strankama i institucijama BiH

Tanjug
Plenković: EU mora pomoći strankama i institucijama BiH

Brisel,Zagreb - Evropskla unija mora pomoći strankama i institucijama u Bosni i Hercegovini kako bi se pristupilo sprovođenju presude Ustavnog suda i promeni izbornog zakona i tako obezbjedi ravnopravnost konstitutivnih naroda, izjavio je danas u Briselu premijer Andrej Plenković.

Plenković će drugi put, nakon samita u oktobru, na sastanku Evropskog savjeta govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini. "Govoriću o tome da EU mora pomoći strankama i institucijama Bosne i Hercegovine kako bi se pristupilo sprovođenju presude Ustavnog suda i promjeni izbornog zakona.

Inače, ovako se može ići unedogled, ovde će biti sve više nezadovoljstva, a tamo će se neko praviti neviješt i da je to normalno, a nije", rekao je Plenković po dolasku na samit.

Kaže da se ne radi o ličnim nesuglasicama s novim hrvatskim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, prenijeli su hrvatski mediji. Dodao je da je nedavno razgovarao s akterima zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i dodao da tada nikome nije ni u mislima bilo da jedan narod drugome bira predstavnika u Predsjedništvu.

"To nije ništa osobno, nema veze s gospodinom Komšićem ni bilo s čim. Naš je stav principijelan, smatramo da za zdravo funkcioniranje Bosne i Hercegovine, institucija za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, lično, najmalobrojnijeg hrvatskog, nije dobro da imamo takvu situaciju. Ako su vam Hrvati većinski nezadovoljni s takvim scenarijem, onda to nije dobro", rekao je Plenković.

Naglasio je da su Hrvatska i on lično najveći zagovornici evropskog puta Bosne i Hercegovine i da će joj nastaviti pomagati na tom putu. Na pitanje razumiju li ostali lideri EU to što im hrvatski premijer govori o BiH, Plenković je rekao:

"Pa, puno više nego prije". Govorim vam ovo kao najveći zagovornik Bosne i Hercegovine jer niko od vas nije se više založio za napredak BiH prema EU i to ćemo i nastaviti.

" Mogu reći da sada vlada veliko razumijevanje za tu temu među kolegama, mislim da smo je sada otvorili tako da ljudi shvataju da postoji problem i da ga treba riješiti", rekao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana