Пленковић: ЕУ мора помоћи странкама и институцијама БиХ

Tanjug
Пленковић: ЕУ мора помоћи странкама и институцијама БиХ

Брисел,Загреб - Европскла унија мора помоћи странкама и институцијама у Босни и Херцеговини како би се приступило спровођењу пресуде Уставног суда и промени изборног закона и тако обезбједи равноправност конститутивних народа, изјавио је данас у Бриселу премијер Андреј Пленковић.

Пленковић ће други пут, након самита у октобру, на састанку Европског савјета говорити о стању у Босни и Херцеговини. "Говорићу о томе да ЕУ мора помоћи странкама и институцијама Босне и Херцеговине како би се приступило спровођењу пресуде Уставног суда и промјени изборног закона.

Иначе, овако се може ићи унедоглед, овде ће бити све више незадовољства, а тамо ће се неко правити невијешт и да је то нормално, а није", рекао је Пленковић по доласку на самит.

Каже да се не ради о личним несугласицама с новим хрватским чланом Предсједништва БиХ Жељком Комшићем, пренијели су хрватски медији. Додао је да је недавно разговарао с актерима закључивања Дејтонског мировног споразума и додао да тада никоме није ни у мислима било да један народ другоме бира представника у Предсједништву.

"То није ништа особно, нема везе с господином Комшићем ни било с чим. Наш је став принципијелан, сматрамо да за здраво функционирање Босне и Херцеговине, институција за равноправност сва три конститутивна народа, лично, најмалобројнијег хрватског, није добро да имамо такву ситуацију. Ако су вам Хрвати већински незадовољни с таквим сценаријем, онда то није добро", рекао је Пленковић.

Нагласио је да су Хрватска и он лично највећи заговорници европског пута Босне и Херцеговине и да ће јој наставити помагати на том путу. На питање разумију ли остали лидери ЕУ то што им хрватски премијер говори о БиХ, Пленковић је рекао:

"Па, пуно више него прије". Говорим вам ово као највећи заговорник Босне и Херцеговине јер нико од вас није се више заложио за напредак БиХ према ЕУ и то ћемо и наставити.

" Могу рећи да сада влада велико разумијевање за ту тему међу колегама, мислим да смо је сада отворили тако да људи схватају да постоји проблем и да га треба ријешити", рекао је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана