Плате у Српској биће повећане у јавном и реалном сектору

ATV
Плате у Српској биће повећане у јавном и реалном сектору

Бањалука - Нема више мистерије, плате у Републици Српској биће повећане и у јавном и реалном сектору. Предсједник Српске Милорад Додик открио је више детаља.

Неопорезиви дио  плате каже биће повећан на 500 марака.

“Неопорезиви дио плате који је сада 200, подигнућемо на 500, али тај дио који иде држави 300 марака, мора да иде раднику, а не да иде предузећима и послодавцима. Ако будемо у то сигурни то ћемо урадити”, каже Милорад Додик предсјендик РС.

Најављено повећање плата за опозицију у Српској само је додворавање грађанима. Потез који се очекује у изборној години. 

“Желим само да кажем да имам Владу којој ове године недостају 830 милиона марака. Тих 830 милиона влада ће подићи кроз разне кредите ставити у буџет и ријешити проблем грађана чак и у контексту повећања плата”, рекао је Вукота Говедарица, предсједник СДС-а.

Министар финансија Зоран Тегелтија, гостујући у Вечерњим вијестима АТВ-а, истакао је да су јавне финансије Републике Српске стабилне. Стабилна је каже и одлука о већим платама, али се још ради на детаљима. 

“На нама је да ту одлуку спроведемо, ми у овом тренутку анализирамо потребне модалитете када буде све завшено и јасно ми ћемо то представити на Влади”, истакао је Тегелтија. 

И из Уније послодаваца кажу да немају ништа против поменутих модела. Потврдјују да су мјере за повећање плате договорене кроз смањење опорезивања рада. Свјесни су да ће у наредном периоду бити пуно посла, и да ће крајњи резултати бити повољан за раднике.

“Мислим да наредни мјесец треба промијенити бројне законе да би се цјелокупан тај износ смањења пореза односно доприноса прелио у плате и мислим да ће радници РС бити обрадоване заједничким активностима послодаваца и Владе РС”, рекао је Саша Тривић, Унија удружења послодаваца Републике Српске.

И у Синдикату Српске признају да три мјесеца преговарају са Владом о овој теми. Ипак, још не знају под којим ће тачно условима повећање бити договорено. Поново су у посебној позицији просвјетни радници јер њихове плате треба прво изједначити са осталим буџетским корисницима. Тако би се према просвјетарима требало двоструко дјеловати. 

“Да ли ће заиста бити, услова, ако их буде, још о томе не можемо говорити, јер радимо одређене показатеље и анализе које морају бити до краја мјесеца завршене, оно што могу рећи је да Савез синдиката преговара са социјалним партнерима у РС”, каже Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС. 

Радници ће на веће плате сачекати још мало. Док пензионерима добре вијести стижу већ наредни мјесец. Тако ће јунска пензија бити увећана за 2,5 одсто. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана