Pitanja iz Brisela nova noćna mora BiH

Vedrana Kulaga
Pitanja iz Brisela nova noćna mora BiH

Banjaluka - Evropska komisija uputila je BiH novi paket sa više od 600 dodatnih pitanja koja će domaće vlasti staviti pred nova iskušenja jer je i na osnovni upitnik odgovoreno uz mnogo muke i sa velikim zakašnjenjem.

BiH je prije nešto više od dvije godine predala Evropskoj komisiji aplikaciju za članstvo u EU, koja je njen strateški cilj, poslije čega je iz Brisela stigao upitnik sa 3.242 pitanja. Odgovori su, poslije mnogo nesuglasica u vezi sa njihovim sadržajem, a na kraju i prevodom, u suprotnom smjeru otišli u februaru ove godine. Oni treba da posluže kao instrument Evropskoj komisiji u ocjeni spremnosti zemlje koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju EU. Da bi zauzeli konačan stav u BiH je stigao novi kontingent u kojem su dodatna pitanja čiji je cilj da pojasne upućene odgovore, ali i neka potpuno nova.

Najviše dodatnih pitanja, 106, odnosi se na politički kriterijum, a zatim slijede ekonomija, socijalna politika i zapošljavanje, transportna politika, obrazovanje i kultura. Evropski zvaničnici su, između ostalog, zatražili više detalja o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, proceduri usvajanja akata po hitnom postupku, radu sudija i tužilaca, borbi protiv terorizma i korupcije, bezbjednosti hrane, statistici, kvalitetu vode i vazduha, te aktivnostima koje se odnose na realizaciju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”. U nekim oblastima dostavljena su potpuno nova pitanja dok su u jednom dijelu tražena dodatna pojašnjenja ranije datih odgovora na osnovni upitnik Evropske komisije.

Prve obaveze u kreiranju odgovora na novi paket pitanja ima Direkcija za evropske integracije BiH koja treba da ih prevede sa engleskog jezika, nakon čega će nadležne institucije početi sa pripremom odgovora.

- Evropska komisija je dala rok od tri mjeseci za dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu za članstvo u EU. Kada potpuni odgovori budu potvrđeni, biće prevedeni na engleski jezik - rekao je direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić je kazao da je bilo očekivano da stignu nova pitanja iz Brisela.

- Vlada i ostale institucije RS će odgovoriti na pitanja koja su u njihovoj nadležnosti, ali će odgovori kao i prethodni morati biti usaglašeni kroz mehanizam koordinacije. Teško je prognozirati da li će BiH na vrijeme uraditi dobijeni zadatak. Kada smo dobili upitnik u decembru 2016. godine trebalo nam je duže od godine da odgovori budu usaglašeni i dostavljeni Evropskoj komisiji, tako da je teško govoriti o rokovima kada je BiH u pitanju i da li će oni biti poštovani. Sve će zavisiti od političke volje i spremnosti svih strana da primjenjuju mehanizam koordinacije  rekao je Klokić.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH juče je saopštila da je teško očekivati da bude poštovan rok od tri mjeseca, posebno imajući u vidu da je izborna kampanja nezvanično počela i da će pažnja i trud biti usmjereni na druga pitanja. Podsjetili su da je BiH bilo potrebno 14 mjeseci u vremenu kada nije bilo izbora da odgovori na osnovna pitanja iz upitnika, iako je rok Evropske komisije bio šest mjeseci.

Neka od dodatnih pitanja

* Kakva je procedura za određivanje vitalnog nacionalnog interesa i kako se ona određuje za državni nivo? Kakva je uloga Ustavnog suda BiH u tom pogledu?

* Koliko je slučajeva u kojima nisu primijenjene presude Ustavnog suda BiH dovelo do pokretanja krivičnih postupaka?

* Koja je zakonska osnova za princip “konstitutivnih naroda” i kako je ona u vezi sa principom jednakosti svih građana bez obzira na njihovu etničku pripadnost?

* Da li se Savjet ministara BiH, na bilo koji formalni način, savjetuje sa opštinama, u pogledu pripreme zakona koje će uticati na njih ili u čiju primjenu će biti uključene opštine? Molimo vas da navedete primjere, ako ih ima.

* Šta je fokus izvještaja o srednjoročnim/godišnjim planovima i programima?

* Razjasnite pitanje mogućih žalbi na nezavisnost pravosuđa i autonomiju tužilaca (Da li je bilo ikakvih žalbi? Ako je odgovor da, kako su one razmatrane?)

* Razjasnite interakciju između Suda BiH i entitetskog pravosuđa i da li presude Suda BiH utiču na jurisprudenciju drugih sudova u zemlji?

* Pojasnite kako se provjerava integritet sudija i tužilaca tokom njihove karijere?

* Detaljne i odvojene informacije o komplikovanim slučajevima ratnih zločina koji uključuju više i visoke zvaničnike i mjere koje su vlasti preduzele za nadzor i praćenje ovih slučajeva.

* Detaljne informacije o trenutnim suđenjima za ratne zločine koji su u zastoju zbog nedostupnosti osumnjičenih.

* Molimo vas da nam pružite informacije u vezi sa primjenom odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” i relevantne presude protiv BiH o diskriminaciji, uključujući planirane mjere za obezbjeđenje njihove potpune primjene.

********

* 15. februar 2016.

BiH predala aplikaciju za članstvo u EU

* 9. decembar 2016.

BiH dobila upitnik Evropske komisije

* 28. februar 2018.

BiH dostavila odgovore na upitnik Evropske komisije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana