Pita li se iko gdje će prezimiti migranti?

ATV
Pita li se iko gdje će prezimiti migranti?

Migranti iz Bihaća moraće da prezime u Đačkom domu. Iako su iz tamošnjeg Crvenog krsta upozoravali da objekat nije uslovan, jer nema vrata, prozore, ni adekvatan krov, drugog rješenja nema.

Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, kaže da je sreća u nesreći to što je u tom gradu primjetno manje migranata. Ugovor za Đački dom bio je potpisan do kraja oktobra, ali izgleda da će biti produžen, jer Međunarodna organizacija za migracije planira da sanira ruinirani objekat. 

“Međunarodna organizacija za migracije je raspisala tender za, kako oni to zovu pripreme za zimu ili vinterizaciju, toga objekta. I ide pokrivanje i svi ostali radovi da se stvore uslovi da oni prezime. Mislim da su već počeli radovi na ograđivanju, a ovih dana bi trebalo da krenu i ovi drugi radovi”, istakao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća. 

Još lošije stanje je u Velikoj Kladuši. Tamo migranti i dalje spavaju na livadi u šatorima, sa par tuševa, u izuzetno lošim uslovima. Lokalne vlasti ne dozvoljavaju upotrebu hala “Agrokomerca” kao prihvatni centar, jer je, kako su ranije govorili, Ministarstvo bezbjednosti BiH takvu odluku donijelo mimo njihove volje. Sasvim jasno je da na livadi, na otvorenom, migranti neće moći da prezime. Sa hladnoćom dolaze i bolesti, zbog čega kantonalna Vlada itekako strahuje.

“Taj smještaj ljudi u Kladuši. To je zaista jedan vrlo neuslovan smještaj. I ono što je najgore, prva kiša nam eventualno može donijeti epidemiju. Da ćemo mi imati i teških bolesnika, za koje ove međunarodne organizacije neće i ne snose brigu. Jer, ovo što smo mi dosada dogovorili sa međunardnim orrganizacijama odnosi se na primarni i sekundarni nivo, tercijarni oni ne finansiraju”, istakao je Hazim Kapić, ministar zdravstva USK. 

Jedini objektat za migrante koji ima osnovne uslove za život je hotel “Sedra” u Cazinu. Struju, vodu, normalne sobe i pravi krov nad glavom. U “Sedri” borave uglavnom žene i djeca. U kasarni “Ušivak” u sarajevskom naselju Hadžići postavljeno je 11 kontejnera za migrante, a prvih 130 trebalo bi da se useli do kraja sedmice. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana