Пита ли се ико гдје ће презимити мигранти?

ATV
Пита ли се ико гдје ће презимити мигранти?

Мигранти из Бихаћа мораће да презиме у Ђачком дому. Иако су из тамошњег Црвеног крста упозоравали да објекат није услован, јер нема врата, прозоре, ни адекватан кров, другог рјешења нема.

Градоначелник Бихаћа, Шухрет Фазлић, каже да је срећа у несрећи то што је у том граду примјетно мање миграната. Уговор за Ђачки дом био је потписан до краја октобра, али изгледа да ће бити продужен, јер Међународна организација за миграције планира да санира руинирани објекат. 

“Међународна организација за миграције је расписала тендер за, како они то зову припреме за зиму или винтеризацију, тога објекта. И иде покривање и сви остали радови да се створе услови да они презиме. Мислим да су већ почели радови на ограђивању, а ових дана би требало да крену и ови други радови”, истакао је Шухрет Фазлић, градоначелник Бихаћа. 

Још лошије стање је у Великој Кладуши. Тамо мигранти и даље спавају на ливади у шаторима, са пар тушева, у изузетно лошим условима. Локалне власти не дозвољавају употребу хала “Агрокомерца” као прихватни центар, јер је, како су раније говорили, Министарство безбједности БиХ такву одлуку донијело мимо њихове воље. Сасвим јасно је да на ливади, на отвореном, мигранти неће моћи да презиме. Са хладноћом долазе и болести, због чега кантонална Влада итекако страхује.

“Тај смјештај људи у Кладуши. То је заиста један врло неуслован смјештај. И оно што је најгоре, прва киша нам евентуално може донијети епидемију. Да ћемо ми имати и тешких болесника, за које ове међународне организације неће и не сносе бригу. Јер, ово што смо ми досада договорили са међунардним оррганизацијама односи се на примарни и секундарни ниво, терцијарни они не финансирају”, истакао је Хазим Капић, министар здравства УСК. 

Једини објектат за мигранте који има основне услове за живот је хотел “Седра” у Цазину. Струју, воду, нормалне собе и прави кров над главом. У “Седри” бораве углавном жене и дјеца. У касарни “Ушивак” у сарајевском насељу Хаџићи постављено је 11 контејнера за мигранте, а првих 130 требало би да се усели до краја седмице. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана