Писање новог извјештаја почиње за два мјесеца

Ведрана Кулага
Писање новог извјештаја почиње за два мјесеца

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да писање новог, истинитог извјештаја о страдањима у Сребреници почиње за два мјесеца.

Влада РС ће, према његовим ријечима, идућих дана донијети одлуку о почетку процедуре за формирање међународних комисија за утврђивање истине о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.

Посланици из странака са сједиштем у РС једногласно су у уторак одбацили тај извјештај који обухвата период од 10. до 19. јула 1995. године, а са посебног засједања је поручено да Српска жели истину за све жртве свих злочина и да не смије остати нијема за оне почињене над Србима.

Од Владе РС је, између осталог, затражено да стави ван снаге извјештај из 2004. и формира двије међународне комисије које у року од године треба да утврде истину о страдању свих народа.

- Српска, њене институције и српски народ желе цјеловиту истину, а не наметнуту истину која је 14 година егзистирала и била основа за пресуђивање на различитим нивоима - рекао је Додик.

Поново је истакао да у одбаченом извјештају нема страдања Срба, јер међународни фактор, предвођен бившим високим представником Педијем Ешдауном, то није дозволио. Додик је напоменуо да је и раније било примједби на документ, те да је списак Удружења “Мајке Сребренице” са 22.000 Срба, који се оптужују за злочин у Сребреници, само повод за повлачење извјештаја, али не и разлог.

- Разлог је неистинитост извјештаја - нагласио је Додик.

На коментаре оних који повлачење извјештаја доводе у везу са прикупљањем политичких поена пред изборе у БиХ, Додик каже да сама чињеница да га је подржала опозиција не може бити политички трик, како га је окарактерисала, како каже, одлазећа амбасадорка САД у Сарајеву.

Оцијенио је да реакција америчког Стејт департмента, који је навео да је РС направила погрешан корак, потврђује да на тој адреси још некритички поступају по дезинформацијама своје амбасаде у Сарајеву, те додао да је крајње вријеме да се са том праксом прекине.

- Оно чему су посвећене и САД, како се види из саопштења Стејт департмента, посвећена је и Српска, и то овом одлуком скупштине и потврђује. И ми тражимо да се истражују и кривично гоне сви који су починили злочине на том простору - поручио је предсједник Српске. Поновио је да РС није и неће штитити било кога за кога се утврди да је починио ратни злочин.

- Исто тако тражимо да се престане са заштитом злочина и злочинаца из реда бошњачког народа за које сви знају да су на подручју Сребренице починили стравичне злочине над Србима - нагласио је Додик.

Додао је да скупштина не покушава да ревидира чињенице, јер оне никада нису ни утврђене.

- Ми покушавамо тек сада да утврдимо чињенице о страдању свих на подручју Сребренице, међу којима је велики број Срба - рекао је Додик, нагласивши да је РС снажно посвећена миру на овим просторима и тражи помирење.

Шеф Клуба посланика ДНС-а у парламенту РС Споменка Стевановић изјавила је да реакција Стејт департмента говори да нису ни прочитали закључке, већ су преписали мишљење бошњачких политичара из Сарајева.

- Оно што је посебно важно је да ниједном дискусијом, нити закључком није негирано страдање Бошњака у Сребреници. То значи да представници те међународне јавности очигледно нису прочитали закључке - рекла је Стевановићева.

Предсједник Извршног одбора Главног одбора СП-а Слободан Протић каже да ће се без потпуне истине у БиХ свакодневно манипулисати жртвама и селективно приступати ратним дешавањима. Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Марко Грабовац сматра да би требало формирати експертску комисију која би у БиХ требало да изврши ревизију чињеница о страдањима српског народа у рату.

Вето на столу

Потпредсједавајући Вијећа народа из реда бошњачког народа Кемо Чамџија рекао је да ће у понедјељак заузети став да ли је повријеђен витални национални интерес. Адвокат Милан Петковић оцијенио је да је правно неосновано и нелогично покретање тог механизма.

- Не видим разлог због којег се неко плаши истине и да ће међународна комисија која ће радити непристрасно и без било чијег притиска утврдити број који неће одговарати истини. То може бити само порука да неко не жели да буде утврђена истина - истакао је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана