Petrić: Sabotaža izbora nije uspjela

Željka Domazet
Petrić: Sabotaža izbora nije uspjela

Sarajevo - Centralna izborna komisija BiH potvrdila je juče rezultate opštih izbora u BiH, održanih 7. oktobra, nakon čega počinju teći rokovi za sazivanje sjednica novoizabranih saziva zakonodavnih tijela BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i deset kantona.

Na opštim izborima birani su Predsjedništvo BiH, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske te poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i skupština 10 federalnih kantona.

Prema potvrđenim rezultatima izbora tročlano Predsjedništvo u naredne četiri godine činiće Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić. Za predsjednika Republike Srpske izabrana je Željka Cvijanović, a potpredsjednike Ramiz Salkić i Josip Jerković.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić kazao je da su potvrđeni mandati svima osim za po jednog poslanika Narodnu skupštinu RS i Parlament FBiH, te da će ove mandate dodijeliti CIK naknadno dopunskom odlukom.

- One koji su osvojili mandate, ali ne planiraju da ih preuzmu, pozivamo da se lično obrate CIK-u i da prije konstituisanja parlamenata neko drugi preuzme mandate - kazao je Petrić.

On je konstatovao da je nakon utvrđenih izbornih rezultata podneseno mnogo zahtjeva za ponovno brojanje glasova za veliki broj mjesta, ali većina ih je odbijena kao neosnovana.

- Trebalo bi da brojimo do sudnjeg dana, ali smo iskombinovali u 84 predmeta i prebrojali. Bilo je dosta neovlašćenih i proizvoljnih zahtjeva. CIK je sve zahtjeve za poništavanje izbora odbacio. Bilo je 17 žalbi na naše odluke i sve je odluke Sud BiH potvrdio. CIK je dao nalog da se za blizu 100 biračkih mjesta izvrši ponovno brojanje u centrali i u 1.000 opštinskih biračkih mjesta. Nije bilo značajnijih promjena u rezultatima. Bilo je manipulacija koje su bile najčešće među kandidatima u okviru iste političke stranke, a radili su to putem biračkih odbora - rekao je Petrić.

Istakao je da na opštim izborima nije bilo malverzacija o kojima se govorilo i pisalo.

- Dva dana pred izbore došlo je do pokušaja sabotaže izbora povlačenjem jednog dijela članova biračkih odbora, ali smo uspjeli velikim naporima da premostimo tu situaciju i održimo izbore. Ovaj izborni ciklus pratilo je 6.207 posmatrača - rekao je Petrić.

Na pitanje na koji način će biti popunjen Dom naroda Parlamenta FBiH i koji će popis stanovništva biti relevantan, onaj iz 1991. ili iz 2013. godine, Petrić je kazao da će Centralna izborna komisija nakon ove odmah preći u drugu fazu, a to je popunjavanje Doma naroda.

Orkestrirani linč

Petrić je rekao da je ovo svečan trenutak za demokratiju, članove CIK-a, sve kandidate koji su osvojili mandate i sve građane, ali da taj trenutak narušava orkestrirani linč koji sprovode neki ljudi.

- Svaki dan dobijamo ozbiljne prijetnje da će svašta biti s nama i drugima kada donesemo nešto što njima ne odgovara. CIK to smatra pokušajem uticaja na nezavisnost ove institucije, ali kao i do sada to će ostati samo pokušaj - poručio je Petrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana