Perović: Potpuno realan sastanak Dodika i Putina u 2018.

Perović: Potpuno realan sastanak Dodika i Putina u 2018. 30.12.2017 13:02 | Srna

Banjaluka - Šef Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović rekao je da je u toku 2018. godine potpuno realan sastanak između predsjednika Republike Srpske i Rusije Milorada Dodika i Vladimira Putina.

"Taj sastanak je postao već tradicija, viđaju se najmanje jednom godišnje, a nekada i češće, ako se pokaže da je to neophodno", rekao je Perović.

On očekuje da do kraja prvog kvartala sljedeće godine bude otvoreno predstavništvo Republike Srpske i u Sankt Peterburgu.

"Zvanično otvaranje smo planirali u drugoj polovini maja 2018. godine, kada bi predsjednik Dodik i gubernator Georgij Poltavčenko na svečanoj ceremoniji promovisali ovu ustanovu", rekao je Perović za portal Insajder.

On kaže da su kancelarije u najelitnijem delu Sankt Peterburga, u centralnom dijelu Nevskog prospekta, dobili besplatno na korišćenje, a plaćaće samo režijske troškove – struju, telefon i internet.

Perović je rekao da formiranje zajedničke firme "GasResa" i "Gasproma SPG" ima veliki značaj za energetsku bezbjednost, jer Srpska nema magistralni gasovod i na ovaj način može obezbijediti isporuku gasa svakom domaćinstvu ili privrednom subjektu.

"Ovom tehnologijom se prirodni gas hladi do minus 161 stepen Celzijusov i prelazi u tečno stanje, a njegova zapremina se smanjuje 600 puta. Na taj način se može lako transportovati i nije opasan kao, na primjer, komprimirani gas koji se pod pritiskom sabija", rekao je Perović.

On kaže da će, što se tiče ekološke komponente, moći u Republici Srpskoj zamijeniti sve stare toplane koje sada rade na ugalj, mazut, drva i tako značajno smanjiti zagađenje vazduha.

"Tečni prirodni gas /LNG/ ima veliki stepen iskoristivosti energije, na primjer, ako se kamion šleper preradi da vozi na ovaj gas, može sa jednim rezervoarom da pređe 1.200 kilometara, a sa istim rezervoarom dizela samo 800 kilometara, tako da se zaključak sam nameće", rekao je Perović.

Perović je istakao da je saradnja Republike Srpske i Ruske Federacije izuzetno dobra, kako sa centralnim organima vlasti, tako i sa oblastima i gubernijama. "Mislim da imamo veliku šansu, međutim sve najviše zavisi od nas, odnosno od vlasti u Srpskoj, od toga koliko brzo može da odreaguje na ponuđene projekte, zato što na ruskom tržištu ima mnogo novca, a kapital traži sigurno i ozbiljno mjesto za investiranje", rekao je Perović.

On je pojasnio da je uloga Predstavništva da kreira projekte i ostvaruje saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, u energetici, turizmu, prizvodnji hrane i drugo.

"Nažalost, mnogi projekti kada se realizuju, u Srpskoj i ne spominju Predstavništvo u Rusiji, odnosno ne kažu da je ono sve i napravilo. Spisak aktivnosti je jako dugačak, a jedan od najvećih uspjeha je isplata ruskog klirinškog duga BiH. Tad, takođe, nažalost niko nije ni spomenuo Predstavništvo, a da ne govorim mene lično", rekao je Perović.

Perović je dodao da Predstavništvo u 2018. ima velike planove i obaveze, mnogo tekućih projekata, a najznačajniji je upravo izgradnja LNG postrojenja u Zvorniku.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica