Пензионери шахисти одмјеравају знање и вјештине у Теслићу

Милијана Латиновић
Пензионери шахисти одмјеравају знање и вјештине у Теслићу

Теслић - Више од 70 најбољих пензионера шахиста у Српској учествује на традиционалном шаховском турниру у Теслићу, гдје ће показујући знање и вјештине на црно-бијелим пољима покушати да матирају противнике и понесу титулу најбољег.

Најбоље пласирани пензионери шахисти од Требиња до Новог Града, међу којима су и три даме, окупили су се у понедјељак у теслићком хотелу “Кардиал” на 18. традиционалном Шаховском турниру пензионера Српске, гдје ће уз добро дружење показати знање и умијеће у овој мисаоној игри. Након девет кола, која се играју по швајцарском систему, најбољи шахиста биће изабран данас.

Повлачећи прве потезе на црно-бијелим пољима, предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић озваничили су почетак такмичења.

- Захваљујући жељи и ентузијазму пензионера, ово дружење је постало традиција, а уз помоћ донатора организовали смо и овогодишњу манифестацију - рекао је Ракуљ.

Савановић је, отворивши манифестацију, казао да је задовољство бити уз најстарију популацију, која је дала огроман допринос развоју Српске.

- Пензионери имају пуно право да траже оно што им по закону припада, а Влада ће у складу са својим могућностима увијек изнаћи начин да удовољи захтјевима најстарије популације - рекао је Савановић.

Вршилац дужности директора Пензијског резервног фонда (ПРЕФ) РС Милош Грујић рекао је да је права штета што овај фонд није успостављен много раније.

- Кроз дивиденде и добити исплатили смо око 42 милиона марака у Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС - рекао је Грујић.

Након што су извучени парови и учесници упознати са правилима игре, шахисти су заузели своје позиције и повлачећи прве потезе на табли са 64 црно-бијела поља почели такмичење у првом колу.

Јованка Стојчевић (75) из Нове Тополе код Градишке истакла је да је шах њена љубав из дјетињства.

- Прве потезе сам научила као дјевојчица у дому за ратну сирочад, гдје сам одрасла. Волим да играм шах и уживам у свакој партији. Не очекујем побједу, дружење је изнад свега - казала је Стојчевићева. Први пут на такмичење је дошао и Вујадин Пајкановић из Лопара.

- Важно је учествовати, а ако побиједим биће ми велика част. Организација је одлична и вјерујем да ћемо понијети лијепе успомене с овог дружења - додао је Пајкановић.

Медијски покровитељ овогодишњег шаховског турнира је “Глас Српске”.

Награде

Организатор такмичења, Удружење пензионера РС, обезбиједио је новчане награде за десет најбољих шахиста, и то 250 КМ за прво, 200 за друго и 150 марака за треће мјесто. Преосталих седам добиће мање новчане награде, а осим тога, биће додијељене и специјалне награде за најстаријег учесника и најбоље пласирану даму. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана