Патријарх Иринеј дочекао Лаврова и Додика

Срна
Патријарх Иринеј дочекао Лаврова и Додика

Београд - Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и предсједник Републике Српске Милорад Додик стигли су у Храм Светог Саве у Београду, гдје ће данас присуствовати званичном представљању мозаика на куполи.

Његова светост патријарх српски Иринеј дочекао је у Храму Светог Саве двојицу званичника, док се очекује долазак предсједника Србије Александра Вучића, јавио је дописник Срне.


Церемонији присуствује изузетно велики број званица и представника медијских кућа из Србије, Русије и региона. Најављено је и присуство прослављеног српског режисера Емира Кустурице.

Планирано је да се на церемонији обрате патријарх српски Иринеј, Вучић, Лавров и генерални директор компаније "Гаспромњефт" Александар Дјуков, те руски митрополит волоколамски Иларион.

Мозаик на куполи Храма Светог Саве завршен је и на висини од 65 метара представља Христа у чину вазнесења на небо. Ријеч је о једном од највећих пројеката мозаичког украшавања у свијету.

Украс, тежак 40 тона, сачињен је у Москви, прављен годину дана, а онда потом превезен у Београд. Дјело је деведесет руских умјетника предвођених чувеним Николајем Мухином.

Израду је финансирала руска фирма "Гаспромњефт" са четири милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана