Патријарх Иринеј: Додикова посјета папи Фрањи важан догађај

Срна
Патријарх Иринеј: Додикова посјета папи Фрањи важан догађај

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је посјета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Ватикану јединствена прилика да се са папом Фрањом разговара о проблемима који се тичу и Римокатоличке цркве, али и Српске православне цркве и српског народа.

"Председник иде на важан пут кога поздрављамо. Ми, Православна и Римокатоличка црква смо блиски, много више нас сједињује него што нас раздваја", рекао је патријарх Иринеј са Додиком у Патријаршији Српске православне цркве у Београду.

Према његовим ријечима, папа Фрањо је човјек у кога свијет има пуно повјерење и има много особина епископа хришћанског, те да је СПЦ драго све што чује о папи.

"Ово ће бити јединствена прилика да господин председник лично са њим разговара о неким проблемима који се тичу сигурно Римокатоличке цркве, али се тичу и наше цркве и нашег народа. Желимо му срећан пут и пуно успеха у разговорима са врховним човеком Католичке цркве", рекао је патријарх Иринеј.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је са Његовом светости патријархом српским Иринејем данас у Београду разговарао о могућим порукама које ће, уз патријархов поздрав, упутити римокатоличком поглавару папи Фрањи са којим ће састати у Ватикану.

"Путујем већ сутра у Рим како би се срео са папом и разговарао о свим могућим темама и овдје сам, као што налаже мој осјећај, разговарао са Његовом светости о тим односима и могућим порукама, које ћу уз поздрав Његове светости упутити папи", рекао је Додик новинарима.

Он је навео да би тема разговора у Ватикану могао бити и положај српског народа, као хришћанског народа и Српске православне цркве.

"Веома ми је важна та подршка и благослов који сам добио од Његове светости. Чека нас наравно наш највећи празник и пренио сам дио атмосфере која је посвећена обиљежавању нашег најважнијег празника. У Републици Српској се већ сада осјећа свечарска атмосфера и увјерен сам да ће ово бити најмасовније и најрадосније обиљежен празник", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана