Партнерство са европском десницом јача позицију Српске

Ж. Домазет, В. Кулага
Партнерство са европском десницом јача позицију Српске

Бањалука - Лидер СНСД-а Милорад Додик прије два дана поново се сусрео са предсједником Слободарске партије (ФПО) и вицеканцеларом Аустрије Хајнц Кристијаном Штрахеом чиме су потврђени добри односи најјаче странке у Српској са партијом која је протеклих година забиљежила огроман раст у Аустрији и постала фактор без кога је немогуће формирати власт.

Боравак у Бечу, међутим, Додик је искористио да се сретне и са представницима италијанске партије Сјеверна лига, а на састанку је договорена сарадња те партије на чијем челу је италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини, СНСД-а и ФПО-а. Све се догађа три мјесеца уочи избора за европски парламент на којима десничарске странке попут Сјеверне лиге, ФПО-а, Националног фронта Марин ле Пен у Француској, као и партије сличне оријентације у Њемачкој, Мађарској, Шведској и Холандији, очекују најбољи резултат до сада што би, према процјенама упућених, могло да утиче и на укупну политику Европске уније у наредном периоду.

Стручњаци тврде да Додиково инсистирање на сарадњи са тим партијама може да донесе вишеструку корист Српској како због чињенице да ће након маја оне имати велик утицај на званичну политику Брисела, тако и због тога што неке од њих благонаклоно гледају на политику званичне Москве.

Страх од оваквог развоја ситуације недавно је исказао и бивши високи представник у БиХ Волганг Петрич истичући да би се могло догодити да први пут буду изабрани европски комесари које ће предложити "националисти, популисти и крајња десница" што ће знатно "ојачати позицију Срба на Балкану".

Милорад Додик за "Глас Српске" каже да је увјерен да ће странке попут оних које води Штрахе, Виктор Орбан у Мађарској и други значајни лидери у Европској унији ојачати позицију на наредним изборима за Европски парламент.

- То су странке које заговарају јасну позицију националног и реалног, са јасним циљевима и задацима. Ове странке ће сасвим сигурно заузети значајну позицију у Бриселу, а то је за нас добро да би се фиктивне ствари којих у БиХ има напретек, попут босанске нације, или тога да у БиХ живе Босанци и Херцеговци или идеје попут "један човјек - један глас" ставе у други план - рекао је Додик.

Политиколог Војислав Савић истиче да Европа проживљава специфичан политички преображај у посљедњих неколико година, а Додик, како истиче добро разумије да је ту шанса да Српска пронађе савезнике и смањимо притисак који на Републику Српску континуирано траје од оснивања до данас.

- То што ће се на истој страни наћи партије широм Европе које долазе са различитих идеолошких позиција не треба никога да чуди, зато што се међународне везе остварују на различитим принципима од оних који постоје унутар земаља унутар којих странке дјелују. А свакако, то што се приближавају избори за Европски парламент значи да ће и странке и политичари из различитих земаља, као што су Орбан, Салвини, Ле Пенова или Штрахе жељети да покажу својим бирачима да нису сами, да постоји међународни фронт и да је то тренд који расте - каже Савић за "Глас Српске".

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић истиче да су на помолу избори за Европски парламент и да је логично да странке које учествују у изборима желе да анимирају српску дијаспору. Познато је, каже, да је на претходним предсједничким изборима у Аустрији, гдје је садашњи вицеканцелар Ханс Кристијан Штрахе изгубио тек у другом кругу, српска дијаспора масовно гласала са њега, као и на каснијим изборима када је он и постао вицеканцелар.

- Могуће је и да Милорад Додик тражи неку врсту подршке за позицију Републике Српске. Све је логично. Јасно је да је Северна лига странка која симпатише позицију Републике Српске, а о Штрахеу и његовој странци да и не говорим, као и о Орбану, мада је Мађарска специфична земља - истиче Миливојевић.

Важну улогу Штрахеове странке апострофира и Савић.

- Стратешки гледано, најважнији партнер за Републику Српску је Штрахе и његов ФПО, првенствено због наше дијаспоре која није занемарив фактор у политичкој рачуници Аустрије, али и због чињенице да Аустрија није чланица НАТО савеза, а јесте чланица ЕУ, како у принципу и Република Српска види свој пут - додаје Савић.

Миливојевић, пак, указује на несумњив Додиков утицај на Србе у дијаспори.

- Његов миг бирачима који су српског порекла у свакој од тих земаља значи пуно, посебно у Аустрији где је велика колонија гастарбајтера, односно српске емиграције као и на северу Италије. Друго, декларативна подршка српском националном интересу је покушај странака из тих земаља да фактички буду субјекти разликовања у односу на хор који постоји у Европском парламенту, односно у европској бирократији која је, такорећи, одрођена од тих националних и државних интереса појединих земаља - тврди Миливојевић.

Он сматра да Додик кроз актуелна савезништва и она која се назиру, даље шири свој утицај.

- Додик има једну непријатну ситуацију. Он је на америчкој црној листи, а у неким земљама није радо виђен гост. Аустрија је до сада дала два висока представника који су у принципу радили против Републике Српске, а у интересу Додика је да гради добру позицију са Штрахеом који је сада други партнер у владајућој коалицији у Аустрији јер и високи представник треба да слуша и политику своје земље - закључио је Миливојевић.

Савић додаје да све партије са којима Додик има намјеру да успостави сарадњу имају тренд раста.

- Оне могу да замијене садашње владајуће странке у Европи. Ми смо били жртва игнорантске политике тих странака тако да је ово прилично добар улог како у смислу да се рачуна на њихов улазак у власт, а Штрахе, Орбан и Салвини већ јесу власт у својим земљама, али и у смислу стварање међународне коалиције која може да функционише на дуже стазе. А све то, логично, за посљедицу може имати јачање позиција Републике Српске, како унутар БиХ, тако и на међународном плану - закључује Савић.

Помјерени удесно

 

Коментаришући мишљења да није логично да странка која у свом имену има социјалдемократску одредницу сарађује са освједоченим десничарима у Европи, Војислав Савић подсјећа да је СНСД избачен из Социјалистичке интернационале због национализма, док нпр. СДП БиХ или СДП Хрватске нису избачени иако ови други посјећују Блајбург, а ови први су изабрали представника Хрватима у БиХ.

- А и да не напомињем да, политиколошки гледано, социјализам не искључује нужно националистички и патриотски сентимент, а нарочито то не треба да чуди у Српској која трпи огромне политичке притиске и гдје је цијели спектар помјерен удесно, а опет се може сматрати прилично интервенционалистичком државом са широким програмима социјалне помоћи - каже Савић.

Сусрет с Орбаном

Београдски медији објавили су да би, након јачања веза са Штрахеом и успостављања контакта са партијом Матеа Салвина, Милорад Додик у наредном периоду требало да се сусретне и са мађарским премијером и лидером странке ФИДЕС Виктором Орбаном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана