Партије заузеле нова упоришта

Дарко Момић
Партије заузеле нова упоришта

Бањалука - Поједине политичке партије на протеклим изборима су добиле своје нове бастионе, па је тако СНСД најбољи резултат направио у Источном Новом Сарајеву, ДНС је освојио Пале, НДП потврдио да је Шамац његово највеће упориште, а ПДП у Бањалуци добио велико повјерење грађана.

Кандидати СНСД-а и владајуће коалиције за српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске Милорад Додик и Жељка Цвијановић најбољи изборни резултат направили су у Источном Новом Сарајеву, чиме је ова општина дефинитивно постала ново утврђење СНСД-а у цијелој Републици Српској.

Источно Ново Сарајево је и једина општина у РС у којој је Жељка Цвијановић освојила више од 60 одсто гласова или, прецизније, 4.226 од укупно 6.977 важећих гласова, односно 60,57 одсто. Милорад Додик направио је још бољи резултат, јер је освојио 4.673 гласа или чак 65,60 одсто од укупно 7.123 важећа листића.

Начелник ове општине и шеф Градског одбора СНСД-а Источно Сарајево Љубиша Ћосић каже да СНСД у Источном Новом Сарајеву побјеђује у континуитету на свим изборима од 2012. године.

- Из једног у други изборни циклус остварујемо све бољи резултат. Овогодишњи резултат је посљедица тога што су реализована или се реализују сва обећања која су грађанима дали досадашњи предсједник и нови српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и актуелна премијерка и нова предсједница РС Жељка Цвијановић. Резултат је требало да буде још бољи, али неки коалициони партнери на терену нису одрадили све како је договорено, али важно је да су грађани препознали да ми из СНСД-а радимо у њиховом интересу и зато сам убијеђен да ћемо правити и бољи резултат од ових 43 одсто, колико смо освојили 7. октобра - каже Ћосић.

Поред Приједора који важи за традиционални бастион ДНС-а, ова странка од 7. октобра има ново упориште - Пале. ДНС је у Палама освојио 4.465 или 35,04 одсто гласова, што је процентуално више и од Приједора у којем је за странку Марка Павића гласало 34,35 одсто бирача. ДНС је у Палама иза себе оставио и СНСД и СДС, а најзаслужнији за то је шеф паљанског ДНС-а Ацо Станишић који је добио подршку 3.317 својих суграђана.

- Моји суграђани, моје комшије и пријатељи су препознали и наградили све оно што ја радим у посљедњих 20 година и овај резултат заиста сматрам својим великим личним успјехом - каже Станишић.

На питање да ли је овим практично најавио кандидатуру за начелника Пала на локалним изборима 2020. године, Станишић каже да је о томе још рано говорити.

- Далеко су локални избори, али сам сигуран да ће коалициони партнери имати заједничког кандидата за начелника - каже Станишић.

Начелник Шамца и функционер НДП-а Ђорђе Милићевић послије двије године у фотељи начелника потврдио је да добро ради свој посао, јер су Шамчани највећу подршку дали његовој партији, односно коалицији “НДП Драган Чавић-НС-СНС-Слобода”.

Ова коалиција освојила је 2.066 гласова и иза ње су остали и СДС и СНСД, а најзаслужнији за овакав изборни резултат је Милићевић, чиме је оправдао повјерење које су му суграђани дали прије двије године и потврдио да је Шамац једино упориште странке Драгана Чавића у цијелој РС.

ПДП добио Бањалуку

Почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић изгубио је трку за српског члана Предсједништва БиХ од Милорада Додика, али је ПДП добио Бањалуку која је постала најјаче упориште ове странке.

ПДП је на локалним изборима 2016. године у Бањалуци имао 7.199 гласова, а 7. октобра добио је подршку чак 23.059 бирача у највећем граду Српске, чиме се примакао до сада неприкосновеном СНСД-у који је освојио 28.509 гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана