Parlament u začaranom krugu

Željka Domazet
Parlament u začaranom krugu

Sarajevo - Druga hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj je na zahtjev 14 poslanika trebalo da se raspravlja o stanju u pravosuđu BiH i migrantskoj krizi prekinuta je zato što nije bilo dovoljno poslanika iz Republike Srpske za usvajanje dnevnog reda.

Prema propisanoj proceduri, dnevni red je upućen na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma, a ukoliko se u roku od tri dana ne postigne saglasnost, o tome da li će se sjednica održati ponovo će raspravljati parlament. Sjednici je u petak prisustvovalo 29 poslanika, među kojima samo četiri poslanika iz RS i to Branislav Borenović i Mira Pekić iz PDP-a, SDS-ov Dragan Mektić i Adil Osmanović iz SDA, tako da nije bilo kvoruma za odlučivanje od najmanje pet poslanika izabranih sa teritorije RS, jer nisu prisustvovali poslanici SNSD-a, Srpskog kluba i poslanik SDS-a Mirko Šarović.

- Postoji opšta, ali ne postoji entitetska većina, a pošto nemamo trećeg člana Kolegijuma za usaglašavanje, moram sa žaljenjem konstatovati da nismo usvojili dnevni red i da ide na usaglašavanje kada se za to stvore pretpostavke - rekla je predsjedavajuća doma Borjana Krišto.

Ona je ocijenila da su građani BiH rekli na izborima koju i kakvu vlast žele zbog čega svaka politička opcija treba da snosi odgovornost za stanje u BiH.

Tokom rasprave o dnevnom redu šef Kluba poslanika HDZ BiH Nikola Lovrinović tražio je da se ne raspravlja o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH.

- Neko mora podnijeti izvještaj o predloženim tačkama dnevnog reda, a o čemu ćemo mi pričati kad nema ni aktera ni materijala - rekao je Lovrinović, ističući da je neophodno da se izaberu radna tijela parlamenta i predsjedavajući Savjeta ministara.

Šef Kluba SDA Adil Osmanović poručio je da su politikantske izjave da se sjednice parlamenta ne održavaju zato što nije imenovan Savjet ministara.

- Stari Savjet ministara može raditi i radi - rekao je Osmanović.

Poslanik PDP Branislav Borenović rekao je da poslanici treba da opravdaju plate koje dobijaju, te upitao koji su razlozi što parlament ne funkcioniše. Poslanik SDS-a Dragan Mektić rekao je da je zbunjen i pozvao Krišto “da se skloni ukoliko ne može ispuniti pretpostavke za sazivanje sjednice”.

- Vi ste rekli da treba ispuniti pretpostavke. Ko ih treba ispuniti, mi ili vi? Pa ispunjavajte ih, ko vam brani. Ako ne možete, sklonite se i neka dođe neko drugi ko može ispuniti pretpostavke - rekao je Mektić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac poručio je da je notorna neistina da njegova stranka opstruiše rad parlamenta.

- Od prvog dana smo u potpunoj funkciji kako bismo spriječili nelegitimno predstavljanje RS na državnom nivou - poručio je Košarac.

 

Nastavak

 

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović očekuje da će predsjedavajuća Borjana Krišto u skladu sa poslovnikom ubrzo sazvati nastavak prekinute sjednice.

- Očekujem da će nastavak biti sazvan naredne sedmice kako bismo nakon godinu dana dobili odgovor o utrošku sredstava za migrantsku krizu i druga otvorena pitanja - poručio je Magazinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana