Пандуревић: Вигемарк извршио притисак на посланике штитећи интересе ЕБРД-а

Срна
Пандуревић: Вигемарк извршио притисак на посланике штитећи интересе ЕБРД-а

Источно Сарајево - Шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић изјавила је да је специјални представник ЕУ Ларс Гунар Вигемарк успио да изврши стравичан притисак на посланике у Представничком дому да промијене своје мишљење око повећања акциза, како би заштитио интересе Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/.

Пандуревићева је појаснила да Европска банка за обнову и развој има вишак средстава, јер због санкција према Русији већ двије године не могу да пласирају милијарде у ту земљу, па су тражили мјесто гдје ће пласирати тај новац и нашли БиХ.


"Међународну заједницу не занима како ћемо ми потрошити те паре, али су схватили да смо ми толико кредитно задужени и да би осигурали да ћемо им вратити те паре које нам дају подигнуће намете", рекла је Пандуревићева новинарима у Источном Сарајеву.

Она је рекла да не може да схвати толику количину подаништва код политичара у БиХ и појединих лидера странака према међународној заједници.

Пандуревићева је додала да нигдје у Реформској агенди не постоји обавеза за подизање акциза на гориво, већ напротив, ово рјешење је супротно Трећем енергетском пакету ЕУ.

Пандуревићева додаје да је овај притисак међинародне заједнице, односно Вигемарка, рушење институција и пита да ли у његовој Шведској неки страни политичар може да врши притисак на посланике.

Одговарајући на питање да ли је Вигемарк вршио и на њу притисак, она је рекла да није Вигемарк лично, али су јој долазили људи из Делегације ЕУ и из влада неких европских држава, али им је јесно речено да СДС то неће подржати.

Пандуревићева каже да треба спровести истрагу и видјети да ли су "неки папци добили нешто у џеп јер су пристали да гласају за акцизе".

Она је рекла да ће 20 посланика који су гласали против повећања акциза, када Закон буде објављен у Службеном гласнику, затражити од Уставног суда привремену мјеру и обуставу примјене Закона док по њиховој апелацији Уставни суд не одлучи о уставности овог закона.

"Морам рећи да сам скепична да ћемо успјети, јер у том Уставном суду сједе три странца које контролише Вигемарк, а остале судије долазе из СДА, ХДЗ-а и СНСД-а. Значи и у Уставном суду имамо жакцизну коалицијуж", нагласила је она.

Коментаришући чињеницу да су и СДА и СНСД гласали за акцизе, Пандуревићева је нагласила да је сасвим јасно да су "Додик и Изетбеговић веома добри партери када треба завући руку у џеп грађана и народа у овој земљи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана