Озбиљно схватити Ердоганове пријетње

Срна
Озбиљно схватити Ердоганове пријетње

Београд - Политиколог Ненад Кецмановић рекао је да треба озбиљно схватити пријетње турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да ће се, ако се пољуља Турска, пољуљати и добар дио исламског свијета од Сирије, Ирака, Јемена, Либије, све до Мјанмара, али и БиХ.

“Када је ријеч о БиХ, бошњачки народ би веома емотивно реаговао јер, како је рекао бивши реис-ул-улема Мустафа Церић, жТурска је бошњачка матицаж, и они је сасвим основано тако и доживљавају”, рекао је Кецмановић за “Спутњик”, поводом Ердогановог подсјећања на простирање Турске “западно од Босфора”.

Он је оцијенио да би се бошњачка политичка елита, међутим, нашла у раскораку између САД, односно НАТО-а, од којих очекује наметање унитарне БиХ Србима и Хрватима, и с друге стране Анкаре, “гдје столује велики породични пријатељ Бакира Изетбеговића”.

Кецмановић је рекао да је неоосмански поход на двориште ЕУ већ одавно у току и одвија се политичким, економским и културним оружјем на подручју туркофилних исламских енклава као што су Рашка /Санџак/ у Србији и дио БиХ.

Он је додао да Ердоган може да рачуна и на масе турских гастарбајтера неколико генерација у земљама ЕУ.

“Додајте томе још већи број сљедбеника ислама поријеклом са Блиског истока и да се Ердоган све више представља као панисламски лидер, онда његове пријетње и нису баш сасвим неозбиљне”, каже Кецмановић.

На питање шта то љуља Турску што би могло да заљуља и БиХ, он подсјећа да се Ердоган, након неуспјелог пуча за који сумњичи САД, окренуо војној и економској сарадњи са Русијом, коју Запад види као “малигни руски утицај”.

“САД су поготово набавку руског противракетног система доживјеле као провокацију и Ердогану недавно упутиле ултиматум да обустави његову набавку, на шта је турски предсједник лаконски одговорио да је тај посао већ завршен”, подсјећа Кецмановић.

Сада, како додаје, може да очекује контрамјере у виду наоружавања курдских побуњеника који су рак-рана стабилности турске државе.

Кецмановић је рекао да се можда ради само о превентивној реакцији Ердогана, али да реметилачки капацитет Турске да пољуља Блиски исток не треба потцјењивати, јер се ради о врло рањивом региону у коме турски предсједник иначе конкурише саудијском двору за лидерску позицију.

За исламолога и дипломату Дарка Танасковића, који је својевремено био амбасадор Србије у Турској, ријеч је о изјави која је потпуно у Ердогановом маниру и не би требало више икога да изненади.

“Не постоје реалне шансе да Турска буде шампион ислама у свету, с обзиром на дубоке разлике међу муслиманима, а и њен капацитет, али је то такође континуитет у Ердогановом наступању”, истакао је Танасковић.

Када је ријеч о Балкану, односно бившој османској провинцији Румелији, како су је Турци звали, Танасковић је рекао да је то подручје од приоритетног значаја у склопу доктрине неоосманизма, која је у суштини експанзионистичка, с тим што се та експанзија остварује на начин који је могућ у датом тренутку.

“То није као у 14. или у 15. веку, али постоји константа према којој Турска сматра да јој припада легитимно право да буде значајна држава, не само на азијском него и на европском континенту...Проблем је у томе што би, изгледа, неки волели да виде нови Босфор на Дрини, или преко Дрине”, рекао је Танасковић.

Он је додао да је сигурно да је то константа турске политике, а колико се све то може реализовати, друго је питање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана