Отворен 53. “Кочићев збор”

Срна
Отворен 53. “Кочићев збор”

Бањалука - У Бањалуци је вечерас отворен 53. “Кочићев збор”, манифестација којом ће ове седмице већим бројем догађаја бити прослављен лик и дјело Петра Кочића - народног трибуна и великана српске књижевности.

Манифестацију је отворила помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, која је истакла да се ова манифестација не организује само у част Петра Кочића, него и духа једног мјеста.


“Оно што је фасцинанто код Кочића јесте његово поријекло и трагањем за својим поријеклом, Кочић је дошао до закључка да су они старинци Змијања, такозваних Зимија – хришћанских поданика који су за вријеме турске владавине уживали одређену аутономију”, рекла је Ђаковићева.

Она је додала да је његово поријекло фасцинантно, те напоменула да су Кочић и змијањски вез поријеклом са Мањаче.

“Та два врхунска умјетничка дјела - Кочићево дјело и змијањски вез рефлексија су народа из којег су потекли - отпорног, јаког, чврстог карактера и њежне душе”, рекла је Ђаковићева.

Према њеним ријечима, најмање што може да учини Министарство просвјете и културе Републике Српске, али и цијела Српска јесте да одају признање не само Кочићу, него и духу мјеста, “које је побједносно и које дан данас надјачава све”.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да је Кочић био национални трибун и борац за национална права, те подсјетио да је прошле године усвојен нови грб Бањалуке, на којем је овај велики књижевник представљен као чувар грба.

Радојичић је навео да ће у оквиру овогодишњег “Кочићевог збора”, који већ другу годину организује Град Бањалука, бити одржано више манифестација, међу којима и обиљежавање 150 година прве српске читаонице у Бањалуци.

Прије отварања манифестације, Радојичић и предсједник Удружења књижевника Српске Предраг Бјелошевић положили су вијенац на споменик Петру Кочићу у парку који носи његово име и гдје је ова манифестација и отворена.

У овом парку у оквиру 53. “Кочићевог збора” отворена је изложба под називом “Стриповијетке”, аутора Милорада Вицановића, чију поставку чине Кочићеве приповијетке “Јаблан” и “Кроз маглу” у стрипу.

Централни догађаји ове манифестације су додјела Кочићеве награде у суботу, 25. августа, у Бањалуци и велики народни збор у Стричићима, родном мјесту овог великана српске књижевности, у недјељу, 26. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана