Otvaraju se vrata za formiranje vlasti

Željka Domazet
Otvaraju se vrata za formiranje vlasti

Sarajevo - Na konstitutivnoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je zakazana za srijedu, između ostalog, trebalo bi da budu izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH iz Federacije.

Dom naroda na nivou BiH broji 15 delegata koji se biraju iz redova tri konstitutivna naroda, a svaki od klubova naroda ima po pet članova.

Republika Srpska, odnosno poslanici u Narodnoj skupštini, taj posao su završili u decembru prošle godine, kada su za delegate u Domu naroda Parlamenta BiH izabrali četiri delegata iz SNSD-a i jednog iz SDS-a.

Klub Srba u tom domu u ovom četvorogodišnjem mandatu činiće Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Nikola Špirić, Lazar Prodanović i Mladen Bosić.

Iz Federacije BiH biraju se delegati hrvatskog i bošnjačkog naroda, a prema dosadašnjim informacijama većinu u Klubu Hrvata trebalo bi da imaju stranke okupljene oko HDZ BiH. Njima bi, prema procjenama, trebalo da pripadnu četiri od ukupno pet hrvatskih pozicija u tom domu.

Spekuliše se da bi u tom klubu trebalo da budu lider HDZ BiH Dragan Čović, koji bi istovremeno bio izabran i u Kolegijum Doma naroda. Osim njega, pozicija u Klubu Hrvata smiješi se i visokim funkcionerima te stranke Bariši Čolaku, koji je obavljao i funkciju ministra pravde BiH, te Marini Pendeš, aktuelnoj ministarki odbrane BiH u tehničkom mandatu.

U igri je i Ljilja Zovko, koja je u proteklom periodu bila šefica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH. Kao potencijalni delegat pominje se i lider HSS-a Mario Karamatić, koji je i u mandatu 2014 - 2018. godine obavljao ovu funkciju, ali i Dijana Zelenika iz HDZ 1990.

U Klubu bošnjačkog naroda trebalo bi da se nađu tri delegata iz SDA, među kojima i sam lider stranke Bakir Izetbegović, te njegovi bliski saradnici Asim Sarajlić i Halid Genjac.

Izetbegović je nakon dva mandata u Predsjedništvu BiH nakon oktobarskih opštih izbora ostao na ledu, pa upućeni u stranačke kombinatorike ne isključuju mogućnost da se uhljebi u Dom naroda na nivou BiH i da čak bude izabran u Kolegijum Doma naroda. Ukoliko bi Genjac zasjeo u fotelju delegata u Domu naroda, morao bi da se odrekne osvojenog mandata u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a Sarajlić bi morao da se odrekne pozicije poslanika u federalnom parlamentu.

Kao potencijalni kandidati za bošnjačke delegate spominju se i Denis Bećirović iz SDP-a i Fahrudin Radončić, koji bi trebao da bude zajednički kandidat bloka SBB-PDA i A-SDA.

Iako se u političkim krugovima uveliko priča da bi u Kolegijum Doma naroda Parlamenta BiH trebalo da budu izabrani Dušanka Majkić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, sagovornici “Glasa Srpske” kažu da će pitanje člana Kolegijuma iz RS biti rješavano u dogovoru i na sjednici Doma naroda, kada ona bude održana, a Dom naroda konstituisan.

Majkićeva je ponovila da se predugo čeka konstituisanje Doma naroda Parlamenta BiH, posebno imajući u vidu da je Predstavnički dom već formiran.

- Što se tiče SNSD-a i delegata koji u Dom naroda dolaze iz RS, mi smo taj posao već odavno završili. Čekamo da Dom naroda Federacije BiH izabere svoje delegate za Dom naroda na nivou BiH i tek onda može biti održana konstitutivna sjednica. Da bi i Predstavnički i Dom naroda mogli da rade mora da bude izabran predsjedavajući Savjeta ministara BiH, da bi zakonodavna vlast mogla da donosi zakonska akta koja će joj dostavljati Savjet ministara. Dosta vremena je bespotrebno izgubljeno u političkom nadmudrivanju bošnjačkih stranaka, tako da je nedopustivo da Dom naroda Parlamenta BiH ne radi gotovo pola godine - rekla je Majkićeva za “Glas Srpske”.

Mandati

Centralna izborna komisija BiH prošle sedmice potvrdila je rezultate posrednih izbora i dodijelila mandate za Dom naroda Parlamenta FBiH, čime su stečeni uslovi za konstituisanje tog doma. Iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda potvrđeni su mandati za ukupno 17 delegata, koliko i broji svaki od klubova, dok je od isto toliko mandata koji pripadaju srpskom narodu potvrđeno njih 14.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana