Отказана сједница Савјета министара БиХ

Срна
Отказана сједница Савјета министара БиХ

Сарајево - Сједница Савјета министара БиХ заказана за данас неће бити одржана, што је директна посљедица изборних резултата и политичких несугласица унутар те инститиције.

До одгађања је дошло због неслагања поводом захтјева за допуну дневног реда, сазнаје Срна у Савјету министара.

Након што је на одржаним општим изборима у БиХ кандидат ДФ Жељко Комшић за хрватског члана Предсједништва БиХ ту позицију и освојио бошњачким гласовима остваривши велику предност над кандидатом ХДЗ Драганом Човићем, представници хрватског народа у БиХ најавили су блокаде на свим нивоима власти.

Једна од првих таквих је најава “Хрватске младости” да ће сутра одржати протест у Мостару.

Најављено је окупљање код Грађевинског факултета одакле би поворка у 18.00 часова требало да крене према канцеларији хрватског члана Предсједништва БиХ.

Организатори су истакли да је вријеме да се реагује на поновљено гажење демократије у виду прегласавања Хрвата и избора за хрватског члана Предсједништва БиХ особе која је изабрана бошњачким гласовима.

Савјет министара требало је да на данашњој сједници разматра приједлог одлуке о издавању гаранције БиХ по уговору о зајму за Коридор “Пет це” у Републици Српској између Јавног предузећа “Ауто-путеви Републике Српске” и Европске банке за обнову и развој.

На дневном реду сједнице требало је да буде и информација о стању у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната у БиХ и информација о примопредаји касарне “Ушивак” у Хаџићима, објављено је на сајту Савјета министара.

Пред министрима је требало да буде и информација о стању јавне задужености БиХ на дан 30. јуна ове године и информација о кретању макроекономских показатеља за период јануар-јули ове године.

Требало је бити ријечи и о приједлогу одлуке о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређене робе до 31. децембра 2019. године.

Због отказане сједнице Савјета министара тек на некој од наредних сједница биће разматран и приједлог стратегије противминског дјеловања БиХ 2018-2025, са приједлогом финансијског плана за спровођење стратегије и информацију о годишњем плану обуке и вјежби припадника и јединица Оружаних снага БиХ у иностранству за 2019. годину.

На дневном реду сједнице требало је да буде и информација о одржавању трећег састанка Пододбора за трговину, индустрију, царину и опорезивање између ЕУ и БиХ 18. октобра у Бриселу, те информација о одржавању трећег састанка Пододбора за пољопривреду и рибарство између ЕУ и БиХ у Бриселу 25. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана