Osveštan krst na pravoslavnoj kapeli u Mauthauzenu

Srna
Osveštan krst na pravoslavnoj kapeli u Mauthauzenu

Banjaluka - Osveštanjem krsta na Kapeli Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Mauthauzenu kod Linca u Austriji, gdje na italijanskom groblju počiva više od 8.000 srpskih vojnika, obilježeno je 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Iz Predstavništva Republike Srpske u Austriji saopšteno je da se kapela gradi u znak sjećanja na oficire i civile, koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthauzen kod Linca, kroz koji je do 1918. godine prošlo oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda.

Njegovo preosveštenstvo vladika austrijsko-švajcarski Andrej je u obraćanju mnogobrojnim vjernicima istakao da će kapela biti vječni svjedok žrtvama koje počivaju na tom groblju, napominjući da tamo leže pokopani srpski vojnici i civili, deportovani u Prvom svjetskom ratu, koji su umrli daleko od domovine - od zime, gladi i tifusa.

Prema njegovim riječima, Hram se podiže u slavu Božiju i čast Svetih novomučenika, kako će se i zvati - za pravoslavne zarobljenike i spokoj svih koji su našli svoj vječni mir.

"Sada, 100 godina kasnije, savremeno čovječanstvo mora da pronađe odgovor na nove izazove miru i iz prošlosti izvuče prave pouke. Sjećanjem na strahote Prvog svjetskog rata, pomenom na ovom mjestu, svi pokazujemo hrabrost", poručio je vladika Andrej.

On je pohvalio sve koji su učestvovali u izgradnji kapele, a djeca iz Linca, koja su polaznici Škole srpskog jezika, otpjevala su pjesmu "Tamo daleko".

Krst je kupljen prilozima parohijana iz Linca, osveštao ga je protojerej Dragan Mićić, a nakon osveštanja podignut je na kupolu, gdje se viorila srpska zastava.

Osveštanju je prisustvovao šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, članovi Odbora za izgradnju kapele Boro Tegeltija i Željko Malešević.

Dugo planirana izgradnje kapele oživjela je kroz inicijativu svojevremeno generalnog konzula Republike Srbije u Salcburgu Zorana Jeremića, ali je, nažalost, tada sve ostalo praktično samo na ideji.

Angažovanjem protojereja stavrofora Dragana Mićića iz Linca i njegovih parohijana, odnosno uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, od ljeta 2014. godine krenulo se u realizaciju ovog projekta.

U septembru 2015. godine dobijena je dozvola od Savezne komisije za nekretnine da se na vojnom groblju Mauthauzen izgradi pravoslavna spomen-kapela.

Za ovu namjenu, Predstavništvo Republike Srpske zakupilo je građevinsko zemljište, koje je poklonjeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ove godine kapela je obložena mermerom, a slijede radovi na unutrašnjosti, pri čemu je vladika Andrej pozvao sve koje su u mogućnosti da svojim prilozima pomognu da kapela bude u potpunosti završena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana