Освештан крст на православној капели у Маутхаузену

Срна
Освештан крст на православној капели у Маутхаузену

Бањалука - Освештањем крста на Капели Српске православне цркве /СПЦ/ у Маутхаузену код Линца у Аустрији, гдје на италијанском гробљу почива више од 8.000 српских војника, обиљежено је 100 година од завршетка Првог свјетског рата.

Из Представништва Републике Српске у Аустрији саопштено је да се капела гради у знак сјећања на официре и цивиле, који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца, кроз који је до 1918. године прошло око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа.

Његово преосвештенство владика аустријско-швајцарски Андреј је у обраћању многобројним вјерницима истакао да ће капела бити вјечни свједок жртвама које почивају на том гробљу, напомињући да тамо леже покопани српски војници и цивили, депортовани у Првом свјетском рату, који су умрли далеко од домовине - од зиме, глади и тифуса.

Према његовим ријечима, Храм се подиже у славу Божију и част Светих новомученика, како ће се и звати - за православне заробљенике и спокој свих који су нашли свој вјечни мир.

"Сада, 100 година касније, савремено човјечанство мора да пронађе одговор на нове изазове миру и из прошлости извуче праве поуке. Сјећањем на страхоте Првог свјетског рата, поменом на овом мјесту, сви показујемо храброст", поручио је владика Андреј.

Он је похвалио све који су учествовали у изградњи капеле, а дјеца из Линца, која су полазници Школе српског језика, отпјевала су пјесму "Тамо далеко".

Крст је купљен прилозима парохијана из Линца, освештао га је протојереј Драган Мићић, а након освештања подигнут је на куполу, гдје се виорила српска застава.

Освештању је присуствовао шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић, чланови Одбора за изградњу капеле Боро Тегелтија и Жељко Малешевић.

Дуго планирана изградње капеле оживјела је кроз иницијативу својевремено генералног конзула Републике Србије у Салцбургу Зорана Јеремића, али је, нажалост, тада све остало практично само на идеји.

Ангажовањем протојереја ставрофора Драгана Мићића из Линца и његових парохијана, односно уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, од љета 2014. године кренуло се у реализацију овог пројекта.

У септембру 2015. године добијена је дозвола од Савезне комисије за некретнине да се на војном гробљу Маутхаузен изгради православна спомен-капела.

За ову намјену, Представништво Републике Српске закупило је грађевинско земљиште, које је поклоњено Српској православној цркви.

Ове године капела је обложена мермером, а слиједе радови на унутрашњости, при чему је владика Андреј позвао све које су у могућности да својим прилозима помогну да капела буде у потпуности завршена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана