Osumnjičeni za pripremanje napada u Gracu izručen BiH, tužilac nastavlja istragu

Osumnjičeni za pripremanje napada u Gracu izručen BiH, tužilac nastavlja istragu 06.02.2018 11:54 | G. M.

Grac - Tužilac u austrijskom gradu Gracu najavio je da će istraga protiv državljanina BiH (26), koji je 1. decembra 2017. godine uhapšen zbog sumnje da je pripremao napad na božićni sajam biti nastavljena i da će tražiti nove dokaze o njegovoj vezi s terorizmom.

Austrijski mediji navode da je osumnjičeni protjeran u BiH čim je pušten iz pritvora, a portparolka Višeg pokrajinskog suda u Gracu Elizabet Diber, objasnila je da nisu prikupljeni dokazi koji bi omogućili pokretanje postupka.

Identitet mladića nije objavljen, a vlasti ga opisuju kao muslimana koji je uhapšen u skloništu za beskućnike u kome je živio i gdje je proučavao video-snimke terorističkih napada u Nici i Berlinu izvedene 2016. godine. Austrijski mediji navode da je policija sumnjala da je planirao da se vozilom zabije u posjetioce sajma u Gracu. List "Kronen cajtung" piše da je riječ o radikalnom islamisti i da se ne zna da li je imao saradnike.

- Često je govorio da će uraditi ono što se desilo u Berlinu. Kod staratelja u skloništu se dva puta raspitivao o iznajmljivanju vozila - navodi taj list.

U vrijeme hapšenja u džepu mu je pronađena i kopija izdanja "Klajne cajtunga" s naslovnom stranom o terorističkom napadu kamionom u Nici. Uhapšeni je redovno posjećivao džamiju radikalnih islamista u Gracu, a ranije je odlazio u džamiju Takva, koja je zatvorena zbog ekstremističkog učenja. Poznavao je vehabije koji su u januaru 2017. uhapšeni u Gracu.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica