Осумњичени терориста на слободи у Бањалуци?

Г. М.
Осумњичени терориста на слободи у Бањалуци?

Беч - Држављанин БиХ Емир Х. (26) који је у децембру 2017. ухапшен под сумњом да је планирао напад на божићни сајам у Грацу депортован је протеклог викенда у БиХ.

- Емир, који је заговорник шеријата, депортован је авионом у БиХ, односно у РС. Он се сада налази на слободи у Бањалуци - навели су аустријски медији.

Он је био осумњичен да је планирао да аутомобилом, по узору на друге терористе, улети у масу људи на божићном сајму. Оптужница се ослањала на изјаве станара склоништа за бескућнике у коме је живио и гдје је имао бесплатни смјештај, храну и мјесечну новчану надокнаду.

Током хапшења у његовом мобилном телефону је пронађено 488 фотографија разног оружја и видео-игра којом се могу правити виртуелни погоци на стварно окружење. У џепу му је била и копија издања "Клајне цајтунга" с насловном страном о терористичком нападу камионом на шеталиште у Ници.

Он је редовно посјећивао џамију радикалних исламиста у Грацу, а раније је одлазио у џамију Таква, која је затворена због екстремистичког учења. Познавао је вехабије који су у јануару 2017. ухапшени у Грацу. Емир је пуштен из истражног затвора на основу жалбе поднесене Вишем покрајинском суду, а његов бранилац Волфганг Блашиц најавио је улагање жалбе на протјеривање.

Портпарол Министарства правде БиХ Станислава Марић јуче није одговарала на телефонске позиве. Од портпарола Граничне полиције БиХ и МУП-а РС Санеле Дујковић и Данице Гњатовић одговори у вези са депортацијом нису стигли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана