Оштрије казне за сједење на двије столице

Ведрана Кулага
Оштрије казне за сједење на двије столице

Бањалука - Српска ће најкасније до почетка наредне године добити нова правила на основу којих ће бити утврђиван сукоб интереса на свим нивоима власти, а оне за које буде утврђено да сједе на двије неспојиве столице могле би да стигну и оштрије казне.

Први кораци ка том циљу већ су направљени у оквиру израде нове стратегије за борбу против корупције у Српској, а у Комисији за утврђивање постојања сукоба интереса у органима власти у РС потврдили су да је покренута иницијатива за измјену закона. Према Стратегији за борбу против корупције у РС, измјене Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти РС се могу очекивати најкасније до краја ове или евентуално почетком идуће године.

У Комисији за утврђивање постојања сукоба интереса у органима власти у РС сматрају да је потребно прецизирати законске одредбе и санкције за утврђени сукоб интереса које према садашњем закону износе од 500 до 1.500 марака.

- Кључни недостаци актуелног закона су непрецизност одредаба и мали број института који су санкционисани, односно број лица која су обухваћена законом. Зато смо предложили да би закон требало да се односи на све функционере који се финансирају из буџета и раде у јавним предузећима и установама, агенцијама, комисијама... Нови институти и одредбе би требало да се односе на све функционере које именују Народна скупштина и Влада РС без обзира на то да ли се финансирају из буџета или на неки други начин - казала је предсједница Комисије за утврђивање постојања сукоба интереса у органима власти у РС Обренка Слијепчевић.

Она је истакла да је потребно и ускладити Закон о спречавању сукоба интереса у органима власти РС са Изборним законом БиХ и прецизирати механизме приликом одузимања мандата. Њен приједлог је и да буду пооштрене новчане казне на основу Закона о прекршајима.

- Све то мора бити прецизно дефинисано, што јесте велики посао, али он мора бити урађен да би нови закон био ефикасан и спроводљив - рекла је Слијепчевићева.

Комисија за утврђивање постојања сукоба интереса у органима власти у РС је лани имала у раду 238 предмета, а само у десет случајева је утврђен сукоб интереса. Годину раније су имали 148 предмета, а утврђених 11 случајева сукоба интереса.

Највише утврђених случајева сукоба интереса је на локалном нивоу. Функционери су обављали два посла у локалној власти, које по закону не могу да раде истовремено, због чега су уз казну морали да се одрекну једне позиције.

На свако рјешење комисије постоји жалба другостепеној комисији, а посљедњи инструмент је покретање управног спора пред надлежним судом.

Кандидовање

Актуелни Закон о спречавању сукоба интереса предвиђа који су кораци у случају да изабрани представник, носилац извршне власти или савјетник одбије да ријеши сукоб интереса у року од 30 дана од дана достављања коначног рјешења.

- Он се у том случају сматра неподобним за кандидовање на било коју непосредно или посредно изабрану функцију на период од четири године након доношења коначног рјешења - наведено је у закону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана