Ostaje ista cijena gradskog građevinskog zemljišta po metru kvadratnom u Banjaluci

nezavisne.com
Ostaje ista cijena gradskog građevinskog zemljišta po metru kvadratnom u Banjaluci

Banjaluka - Visina naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta po metru kvadratnom korisne površine trebalo bi da ostane ista ako odbornici 28. marta na sjednici Skupštine grada Banjaluka podrže odluku o visini naknade.

U obrazloženju odluke stoji da bi troškovi uređenja gradskog građevinskog zemljišta u prvoj grupi trebalo da koštaju 144,45 KM, u drugoj 113,56 KM, u trećoj 84,16 KM, u četvrtoj 66,83 KM i u petoj 31,71 KM.

"Razlog za donošenje ove odluke je obaveza jedinice lokalne samouprave da donese odluku o visini naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta, koja se donosi svake godine", navodi se u obrazloženju odluke.

U odluci se dodaje da se u situaciji kada je građevinska parcela nepotpuno opremljena komunalnom infrastrukturom, ukupno obračunata naknada za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta umanjuje procentualno.

Takođe, kako se navodi u odluci, ukoliko se investitor odluči da obračunate naknade za izgradnju i legalizaciju, izuzimajući naknade za legalizaciju koje se obračunavaju u fiksnom iznosu, uplati gotovinski odjednom, popust na obračunati iznos naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta, odnosno razliku naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta u situaciji kada je investitor sa gradom zaključio ugovor u smislu člana 78. Zakona o uređenju prostora i građenju, iznosi: za individualni stambeni i stambeno-poslovni objekat, kolektivni stambeni i stambeno-poslovni objekat, pomoćni objekat i javne garaže 25 odsto, a za poslovni objekat 30 odsto.

Cijena po grupama

Prva 144,45 KM

Duga 113,56 KM

Treća 84,16 KM

Četvrta 66,83 KM

Peta 31,71 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana