Остаје иста цијена градског грађевинског земљишта по метру квадратном у Бањалуци

nezavisne.com
Остаје иста цијена градског грађевинског земљишта по метру квадратном у Бањалуци

Бањалука - Висина накнаде за трошкове уређења градског грађевинског земљишта по метру квадратном корисне површине требало би да остане иста ако одборници 28. марта на сједници Скупштине града Бањалука подрже одлуку о висини накнаде.

У образложењу одлуке стоји да би трошкови уређења градског грађевинског земљишта у првој групи требало да коштају 144,45 КМ, у другој 113,56 КМ, у трећој 84,16 КМ, у четвртој 66,83 КМ и у петој 31,71 КМ.

"Разлог за доношење ове одлуке је обавеза јединице локалне самоуправе да донесе одлуку о висини накнаде за трошкове уређења градског грађевинског земљишта, која се доноси сваке године", наводи се у образложењу одлуке.

У одлуци се додаје да се у ситуацији када је грађевинска парцела непотпуно опремљена комуналном инфраструктуром, укупно обрачуната накнада за трошкове уређења градског грађевинског земљишта умањује процентуално.

Такође, како се наводи у одлуци, уколико се инвеститор одлучи да обрачунате накнаде за изградњу и легализацију, изузимајући накнаде за легализацију које се обрачунавају у фиксном износу, уплати готовински одједном, попуст на обрачунати износ накнаде за трошкове уређења градског грађевинског земљишта, односно разлику накнаде за трошкове уређења градског грађевинског земљишта у ситуацији када је инвеститор са градом закључио уговор у смислу члана 78. Закона о уређењу простора и грађењу, износи: за индивидуални стамбени и стамбено-пословни објекат, колективни стамбени и стамбено-пословни објекат, помоћни објекат и јавне гараже 25 одсто, а за пословни објекат 30 одсто.

Цијена по групама

Прва 144,45 КМ

Дуга 113,56 КМ

Трећа 84,16 КМ

Четврта 66,83 КМ

Пета 31,71 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана