Оружје из Федерације БиХ у рукама терориста у Сирији!

РТРС
Оружје из Федерације БиХ у рукама терориста у Сирији!

Босна и Херцеговина поново је у средишту међународног скандала. Према открићу британског листа Индепендент, оружје произведено у фабрици у Новом Травнику, завршило је у рукама џихадиста Исламске државе и Ал Каиде који су се борили на сиријском ратишту. И док из фабрике оружја поручују да су спорно оружје легално продали Саудијској Арабији, поново се поставља питање ко и на који начин контролише трговину оружјем из БиХ.

Британски новинар у источном дијелу сиријског града Алепа, у складишту које су користили борци ИСИЛ-а, пронашао је гарантне листове за минобацаче произведене у БиХ. Да је ријеч о оружју произведеном у Новом Травнику, потврдио је бивши директор контроле наоружања у тој фабрици, рекавши да су ти минобацачи дио пошиљке од 500 комада, који су, прије двије године, испоручени Саудијској Арабији. Додао је да су зелено свјетло добили за тај посао од НАТО и Европске уније, а да је уговарању посла присуствовао и један министар из Савјета министара.

- Сва наша производња након рата је под контролом Американаца и НАТО. И они знају сваки комад нашег оружја који одлази ван државе - каже Ифет Крњић, бивши директор контроле наоружања у фабрици БНТ&ТМиХ у Новом Травнику.

Међутим, експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић каже да је Саудијска Арбија високоризична земља када је ријеч о извозу оружја, јер постоје бројне везе између ове државе и терористичких организација. Сумња да се читав посао одвијао под покровитељством једне америчке комапније.

- Да ли је Машин ховел претворио БиХ у једну злочиначку државу која убија цивиле и даје оружје најгорим режимима на свијету, који организују и подржавају тероризам? - пита Галијашевић.

Галијешавић каже да велики дио одговорности сносе и они који су у БиХ одобрили да се минобацачи извезу у Саудијску Арабију, јер је ријеч о оружју које се, како је рекао, користи углавном за гађање цивилних циљева.

- Морате знати да тиме кршите све законе БиХ и да кршите све међународне прописе ОЕБС и резолуције УН. Не смије се оружје продавати у нестабилне регионе, нити државама које учествују у рату - наводи Галијашевић.

За извоз оружја из БиХ, сагласност, између осталих, мора дати и пет министара из БиХ. Иако је међу њима и министар иностраних послова Игор Црнадак, он данас тврди да је за цијели случај чуо из медија.

- Ако је то тачно, мора се спорвести истрага. Код нас су јасне процедуре у вези с извозом оружја и за сваки комад оружја, ако је извезен легално, тачно постоји документација и може се утврдити како је дошао тамо - каже Црнадак.

Како је дио оружја, увезеног из БиХ, доспио у руке терориста, из Амбасаде Саудијске Арабије у Лондону нису коментарисали, али су поручили да нису пружали практичну нити било какву подршку било којој терористичкој организацији у Сирији или некој другој земљи, пише Индепендент.

Истичу, међутим, да су екстремистичке групе у Сирији имале подршку из Саудијске Арабије, често оптуживане да наоружава побуњенике у Сирији, који су се борили протв Башара ел Асада. Дио тог оружја, сасвим је извјесно, стизао је и из БиХ, која је у 2016. години издала 209 дозвола за извоз оружја и војне опреме, а један од главних купаца била је управо Саудијска Арабија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана