Орић потврдио да је био у Залазју

Жељка Домазет
Орић потврдио да је био у Залазју

Сарајево - Свједок Радивоје Остојић рекао је јуче на поновљеном суђењу Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу да је ратног бошњачког команданта Сребренице видио током напада на село Залазје, а ту чињеницу потврдио је и сам Орић.

Остојић је рекао да је као припадник Војске Републике Српске 12. јула 1992. године био у одбрани села Залазје, које су тог јутра са свих страна напали припадници Армије РБиХ.

- Напад на Залазје почео је око пола десет, десет часова. Након краћег отпора Видоје Илић и ја смо се са своје линије морали повући према центру села. Ушли смо у стару кућу Драгана Ракића, у којој смо затекли око седам сабораца, међу којима су били Гојко Јефтић, Вељко Србин и Миломир Јеремић. При уласку у кућу затичемо неколико наших мртвих  војника, којима не знам имена. У кућу је убачена црна бомба “крагујевка” од које је један саборац убијен, а ја рањен - испричао је Остојић.

Казао је да су се попели у поткровље друге Ракићеве куће како би се заштитили, те да је чуо да је неко путем мегафона наредио да се пуца по кућама из свих расположивих средстава.

- Осута је паљба по крову куће, а затим и ниже, по блоковима испод крова и том приликом рањен сам други пут. Вељко ми је затворио уста да не вичем. Тада се појавио неко од војника Армије РБиХ и рекао: “Нема никога овдје” - рекао је Остојић. Додао је да су се испред куће чули војници. Орићевом браниоцу Лејли Човић потврдио је да је видио да се неколико српских војника у “тамићу” одвезло у правцу Саса и да је за њима пуцано.

Човићева му је предочила исказ од 3. октобра 2006. године који је дао Полицијској станици Сребреница у којем нигдје није навео да је он из поткровља било шта видио, него да је чуо да је неко говорио да су пале Сасе.

Остојић је рекао да није сматрао битним детаљ да ли је то видио или само чуо и да у том тренутку није знао да ће такве ствари бити битне.

- Сјећам се да смо Видоје, Вељко и ја вирили кроз једну рупу и да сам тада видио два реда војника у маслинастим униформама и онижег човјека са мегафоном који је рекао да су пале Сасе. Сасе тада нису пале, а ми смо тамо низ Азички поток отишли ујутро. Не сјећам се да ли сам тада видио убијене саборце у том потоку - рекао је Остојић.

Човићева је имала примједбе и на Остојићево рањавање, на шта јој је он одговорио да за те наводе има отпусну листу из болнице. И сам Насер Орић се укључио у испитивање Остојића.

- Прво сам мислио да не постављам питања. Питам вас као војник војника јер сам и ја био на Залазју и ратовао на Залазју. Шта је око куће Ракића било од наоружања? - питао је Орић, на шта му је Остојић одговорио да је ту био неки “бровинг” на трактору и да је и он заказао.

Својим укључењем у испитивање свједока Орић је практично потврдио да је био на том подручју.

Тужилац Мирослав Јањић најавио је да ће се током обновљеног поступка осврнути на вјеродостојност исказа свих свједока, а првенствено на исказ заштићеног свједока О1, те вјештака медицинске струке и материјалних доказа који су изведени у првостепеном поступку.

Браниоци оптужених остали су код уводних ријечи из првостепеног поступка. За О1 су рекли да је некредибилан свједок који мијења исказе.

Орић и Мухић су оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба: Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Добро расположен

Орић је на самом јучерашњем суђењу казао да је новина у односу на првостепени поступак то што је добио четврто дијете. Казао је да је средњег имовног стања. Након јучерашњег суђења адвокати оптужених нису били расположени за изјаве, док је Орић рекао да је расположен и да се добро осјећа. И на јучерашњем рочишту у сали за праћење суђења су били представници удружења из Сребренице као и кћерка Насера Орића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана